Losowanie kuli

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Losowanie kuli

Post autor: strefa61 »

Witam, mamy 10 kul białych i 8 czerwonych. Losujemy trzy. Prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej 2 czerwonych:
Mamy trzy opcje : (b,b,b);(b,b,c);(b,c,c);(c,c,c)
I teraz zastanawiam się jak policzyć moc omegi, ja liczę to tak:
(b,b,b)- \(\displaystyle{ {10\choose3}}\)
(b,b,c) - \(\displaystyle{ {10\choose2}\cdot8}\)
(b,c,c) - \(\displaystyle{ 10\cdot {8\choose2}}\)
(c,c,c) - \(\displaystyle{ {8\choose 3}}\)
stąd wychodzi, że wszystkich kombinacji jest 824 no i licze prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ A=\left\{ (b,c,c);(c,c,c)\right\} \overline{\overline{A}}=344}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{344}{824} \approx 0.417}\)
Wygląda całkiem sensownie tylko nie wiem czy jest jakiś sensowniejszy sposób na policzenie omegi?
Mam również wątpliwości czy w liczeniu kombinacji dla wylosowanych kul można używać takiego sposobu mimo, że nie widze powodu żeby tak nie robić
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Losowanie kuli

Post autor: piasek101 »

Kolejność jest bez znaczenia.

Omega - 18 po 3.

Sprzyjające - trzy czerwone lub dwie czerwone.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Losowanie kuli

Post autor: szachimat »

Pomyliłeś w liczbie 824
\(\displaystyle{ {18 \choose 3}=816}\)
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Losowanie kuli

Post autor: strefa61 »

Tak właśnie zobaczyłem, że źle policzyłem \(\displaystyle{ {8\choose3}}\)
dzięki za pomoc
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Losowanie kuli

Post autor: szachimat »

344 też się nie zgadza.
ODPOWIEDZ