Własności prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Jedrek1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 lut 2015, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: Jedrek1212 »

Co to znaczy że \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)?}\)
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: szachimat »

Jedrek1212 pisze:Co to znaczy że \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)?}\)
Że zdarzenia A i B są niezależne.
Jedrek1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 lut 2015, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: Jedrek1212 »

A co to oznacza w tym zadaniu? Dane są zdarzenia \(\displaystyle{ A, B \subset \Omega}\), takie że \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\) Oblicz \(\displaystyle{ P(A' \cap B')}\), wiedząc, że; \(\displaystyle{ P(A)=1/3}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)=2/3}\).
Ostatnio zmieniony 2 mar 2015, o 18:32 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: szachimat »

Jeżeli zdarzenia A i B są niezależne, to są również niezależne zdarzenia A' i B', a zatem
\(\displaystyle{ P(A' \cap B')=P(A') \cdot P(B')}\)
Jedrek1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 lut 2015, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: Jedrek1212 »

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ