Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Funkcja \(\displaystyle{ \mathbb{P}:2 ^{\Omega} \rightarrow [0,1]}\) jest prawdopodobieństwem jeśli są spełnione następujące warunki:
1)\(\displaystyle{ \mathbb{P}(\Omega)=1}\)
2)\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left(\bigcup_{n\in\mathbb{N}} A_n\right)=\sum_{n\in\mathbb{N}} }\mathbb{P}(A_n)}\) ,dla wszystkich \(\displaystyle{ A_1,A_2,..., \subseteq \Omega(\in 2 ^{\Omega})}\) parami rozłącznych.
Mógłby ktoś wytłumaczyć o co chodzi w tej definicji ? Najlepiej na jakimś przykładzie
1)\(\displaystyle{ \mathbb{P}(\Omega)=1}\)
2)\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left(\bigcup_{n\in\mathbb{N}} A_n\right)=\sum_{n\in\mathbb{N}} }\mathbb{P}(A_n)}\) ,dla wszystkich \(\displaystyle{ A_1,A_2,..., \subseteq \Omega(\in 2 ^{\Omega})}\) parami rozłącznych.
Mógłby ktoś wytłumaczyć o co chodzi w tej definicji ? Najlepiej na jakimś przykładzie
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Jest to aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa, a trudno jest wytłumaczyć aksjomaty (coś co uznaje się za pewnik).
Można tylko dokonywać bardziej lub mniej precyzyjnego opisu słownego.
Przyjmuje się, że prawdopodobieństwo jest pewną funkcją określoną na zbiorze \(\displaystyle{ \Omega}\) (na przestrzeni zdarzeń elementarnych).
Za pewniki przyjmuje się, że wartości tej funkcji są liczbami rzeczywistymi z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0;1\right\rangle}\), oraz dla dowolnych zdarzeń rozłącznych A,B z przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)}\). Przyjmuje się również, że wartość tej funkcji dla omegi wynosi 1 (to są właśnie te aksjomaty, które trzeba przyjąć na wiarę).
Może komuś uda się to precyzyjniej opisać.
Można tylko dokonywać bardziej lub mniej precyzyjnego opisu słownego.
Przyjmuje się, że prawdopodobieństwo jest pewną funkcją określoną na zbiorze \(\displaystyle{ \Omega}\) (na przestrzeni zdarzeń elementarnych).
Za pewniki przyjmuje się, że wartości tej funkcji są liczbami rzeczywistymi z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0;1\right\rangle}\), oraz dla dowolnych zdarzeń rozłącznych A,B z przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)}\). Przyjmuje się również, że wartość tej funkcji dla omegi wynosi 1 (to są właśnie te aksjomaty, które trzeba przyjąć na wiarę).
Może komuś uda się to precyzyjniej opisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Ale czym właściwie ta funkcja jest ?.No powiedzmy że rzucamy raz symetryczną monetą \(\displaystyle{ \Omega=\{O,R\} \Rightarrow 2 ^{\Omega}=\{\emptyset,O,R,\{O,R\}\}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}:\{\emptyset,O,R,\{O,R\}\} \rightarrow [0,1]}\)
Czyli to jest taka funkcja \(\displaystyle{ \mathbb{P}}\) że każdemu elementowi ze zbioru \(\displaystyle{ \{\emptyset,O,R,\{O,R\}\}}\) przyporządkowuje wartość ze zbioru \(\displaystyle{ [0,1]}\) ?
\(\displaystyle{ \mathbb{P}:\{\emptyset,O,R,\{O,R\}\} \rightarrow [0,1]}\)
Czyli to jest taka funkcja \(\displaystyle{ \mathbb{P}}\) że każdemu elementowi ze zbioru \(\displaystyle{ \{\emptyset,O,R,\{O,R\}\}}\) przyporządkowuje wartość ze zbioru \(\displaystyle{ [0,1]}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Tak to można interpretować (rozumiem, że para \(\displaystyle{ \left\{ O,R\right\}}\) oznacza \(\displaystyle{ O lub R}\))PiotrWP pisze:Ale czym właściwie ta funkcja jest ?.No powiedzmy że rzucamy raz symetryczną monetą \(\displaystyle{ \Omega=\{O,R\} \Rightarrow 2 ^{\Omega}=\{\emptyset,O,R,\{O,R\}\}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}:\{\emptyset,O,R,\{O,R\}\} \rightarrow [0,1]}\)
Czyli to jest taka funkcja \(\displaystyle{ \mathbb{P}}\) że każdemu elementowi ze zbioru \(\displaystyle{ \{\emptyset,O,R,\{O,R\}\}}\) przyporządkowuje wartość ze zbioru \(\displaystyle{ [0,1]}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Dla przykładu
Jeżeli okreslisz \(\displaystyle{ \PP(O)=1/3}\), to masz jedyne możliwe rozszerzenie tej funkcji do prawdopodobieństwa. Pomyśl ile musi byc równe \(\displaystyle{ \PP(\emptyset), \PP(R), \PP(\Omega)}\)?
Jeżeli okreslisz \(\displaystyle{ \PP(O)=1/3}\), to masz jedyne możliwe rozszerzenie tej funkcji do prawdopodobieństwa. Pomyśl ile musi byc równe \(\displaystyle{ \PP(\emptyset), \PP(R), \PP(\Omega)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ \PP(\emptyset)=0, \PP(R)=\frac{2}{3} , \PP(\Omega)=1}\) ? A nie powinno być czasem \(\displaystyle{ \PP\left(\overline{\overline{\Omega}}\right)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
A jak rozumieć ten drugi warunek w kontekście powyższego przykładu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Włąśnie bo wykorzystałeś: \(\displaystyle{ O\cap R=\emptyset}\) i \(\displaystyle{ O\cup R=\Omega}\), wiec musi być
\(\displaystyle{ \PP(O)+\PP(R)=\PP(\Omega)=1}\). Stąd \(\displaystyle{ \PP(R)=2/3}\).
To tak jak być patrzył na pola: suma pól rozłacznych obszarów to pole sumy tych obszarów.
Zadanie dla Ciebie: uzasadnij, że jeżeli \(\displaystyle{ \PP}\) jest prawdopodobieństwem, to musi zachodzić \(\displaystyle{ \PP(\emptyset)=0}\)
\(\displaystyle{ \PP(O)+\PP(R)=\PP(\Omega)=1}\). Stąd \(\displaystyle{ \PP(R)=2/3}\).
To tak jak być patrzył na pola: suma pól rozłacznych obszarów to pole sumy tych obszarów.
Zadanie dla Ciebie: uzasadnij, że jeżeli \(\displaystyle{ \PP}\) jest prawdopodobieństwem, to musi zachodzić \(\displaystyle{ \PP(\emptyset)=0}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Ten drugi warunek mówi: prawdopodobieństwo sumy jest sumą prawdopodobieństw, jeśli zdarzenia są rozłączne. Na przykład: mamy liczby od 1 do 10. Zdarzeniami rozłącznymi są na przykład: wylosowanie liczby parzystej lub jedynki. Natomiast nierozłącznymi na przykład: wylosowanie liczby parzystej lub podzielnej przez dwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
No w sumie chyba też musi być :\(\displaystyle{ \PP(\{O,R\})=0}\) ? Nie wiem ja to ściśle udowodnić.Nie wprost ,czy jak...
A jak się sprawdza takie warunki w praktyce ? Np: mam takie zadanie :
Niech \(\displaystyle{ \Omega=\NN}\) i \(\displaystyle{ \mathcal{F}=2 ^{\Omega}}\).Czy jest prawdopodobieństwem funkcja \(\displaystyle{ \PP \ : \ \mathcal{F} \rightarrow [0,1]}\) określona wzorem :
a)\(\displaystyle{ \PP(\{n\})= \frac{1}{ \sqrt{n} }\dla\ n\in\NN}\) ?
A jak się sprawdza takie warunki w praktyce ? Np: mam takie zadanie :
Niech \(\displaystyle{ \Omega=\NN}\) i \(\displaystyle{ \mathcal{F}=2 ^{\Omega}}\).Czy jest prawdopodobieństwem funkcja \(\displaystyle{ \PP \ : \ \mathcal{F} \rightarrow [0,1]}\) określona wzorem :
a)\(\displaystyle{ \PP(\{n\})= \frac{1}{ \sqrt{n} }\dla\ n\in\NN}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Przecież to jest cała przestrzeń \(\displaystyle{ \Omega}\). Jak może byc \(\displaystyle{ \PP(\Omega)=0}\)?PiotrWP pisze:No w sumie chyba też musi być :\(\displaystyle{ \PP(\{O,R\})=0}\) ? Nie wiem ja to ściśle udowodnić.Nie wprost ,czy jak...
Zbiory \(\displaystyle{ A_n=\{n\}}\) są rozłączne. Oblicz \(\displaystyle{ \PP(\{1,2,\dots,N\})}\).PiotrWP pisze: A jak się sprawdza takie warunki w praktyce ? Np: mam takie zadanie :
Niech \(\displaystyle{ \Omega=\NN}\) i \(\displaystyle{ \mathcal{F}=2 ^{\Omega}}\).Czy jest prawdopodobieństwem funkcja \(\displaystyle{ \PP \ : \ \mathcal{F} \rightarrow [0,1]}\) określona wzorem :
a)\(\displaystyle{ \PP(\{n\})= \frac{1}{ \sqrt{n} }\dla\ n\in\NN}\) ?
Wsk. \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt 1}+\frac{1}{\sqrt 2}+\dots+\frac{1}{\sqrt n}>\sqrt n}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2015, o 10:51 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
No to po kolei. Ile wynosi \(\displaystyle{ P(\Omega)}\)?
A co do udowodnienia, że \(\displaystyle{ P(\varnothing)=0}\), to rozpocznij od \(\displaystyle{ P(\Omega \cup \varnothing)}\)
A co do udowodnienia, że \(\displaystyle{ P(\varnothing)=0}\), to rozpocznij od \(\displaystyle{ P(\Omega \cup \varnothing)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
Ale to jest w sensie że \(\displaystyle{ \Omega=\{O,R\}}\) ?
Co do tego przykładu co podałem to wychodzi że to jest chyba szereg rozbieżny ,więc na pewno suma szeregu jest większa od 1.Więc nie jest.Tak ?
A jakby sprawdzić mimo wszystko ten pierwszy warunek ?
Co do tego przykładu co podałem to wychodzi że to jest chyba szereg rozbieżny ,więc na pewno suma szeregu jest większa od 1.Więc nie jest.Tak ?
A jakby sprawdzić mimo wszystko ten pierwszy warunek ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Definicja funkcji jako prawdopodobieństwa
No włąśnie pierwszy warunek nie może być spełniony:
Skoro \(\displaystyle{ \PP(\{1,\dots,N\})>1}\) dla dużych \(\displaystyle{ N}\), to z warunku 2 i nieujemnośći \(\displaystyle{ \PP}\) mamy \(\displaystyle{ \PP(\Omega)=\PP(\{1,\dots,N\})+\PP(\{N+1,N+2,\dots\})>1}\).
Skoro \(\displaystyle{ \PP(\{1,\dots,N\})>1}\) dla dużych \(\displaystyle{ N}\), to z warunku 2 i nieujemnośći \(\displaystyle{ \PP}\) mamy \(\displaystyle{ \PP(\Omega)=\PP(\{1,\dots,N\})+\PP(\{N+1,N+2,\dots\})>1}\).