Wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość oczekiwana
Dana jest funkcja gęstości zmiennej losowej o rozkładzie ciągłym. W zadaniu wychodzi mi wartość oczekiwana równa 1, a w odpowiedziach jest napisane, że wartość oczekiwana nie istnieje. Czy wartość oczekiwana może być równa 1 i jak ją wtedy interpretować?
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość oczekiwana
Była podana dystrybuanta:
\(\displaystyle{ F(x)=0}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\), \(\displaystyle{ F(x)= \frac{2}{ \pi }arctgx}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ F(x)=0}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\), \(\displaystyle{ F(x)= \frac{2}{ \pi }arctgx}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość oczekiwana
Poprawiłam, policzyłam całkę i teraz rzeczywiście wychodzi, że nie istnieje.
\(\displaystyle{ EX= \int_{0}^{ \infty } \frac{2x}{ \pi \cdot ( x^{2}+1) } \mbox{d}x = \infty}\)
\(\displaystyle{ EX= \int_{0}^{ \infty } \frac{2x}{ \pi \cdot ( x^{2}+1) } \mbox{d}x = \infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz