Wartość przeciętna i wariancja pola trójkąta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mlody20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 lut 2015, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wartość przeciętna i wariancja pola trójkąta

Post autor: mlody20 »

Rozkład wektora losowego \(\displaystyle{ (X,Y)}\), gdzie \(\displaystyle{ X}\) to długość podstawy trójkąta, zaś \(\displaystyle{ Y}\) to wysokość trójkąta, dany jest tabelką:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|}
\hline
& X=1 & X=2 & X=3\\ \hline
Y=1 & 1/6 & 0 &1/4 \\ \hline
Y=2 & 0 & 1/4 &1/3 \\ \hline
\end{tabular}}\)

Wyznacz wartość przeciętną oraz wariancję pola trójkąta.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, o 13:30 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Wartość przeciętna i wariancja pola trójkąta

Post autor: miodzio1988 »

wzor na pole do reki i korzystasz z wlasnosci w o i wariancji
mlody20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 lut 2015, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wartość przeciętna i wariancja pola trójkąta

Post autor: mlody20 »

Czy tak będzie dobrze: \(\displaystyle{ E(Pole)= \frac{1}{2}EXEY}\)?
miodzio1988

Wartość przeciętna i wariancja pola trójkąta

Post autor: miodzio1988 »

A skąd wiesz, że \(\displaystyle{ X, Y}\) są niezależne?
mlody20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 lut 2015, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wartość przeciętna i wariancja pola trójkąta

Post autor: mlody20 »

Więc jak to zapisać?
miodzio1988

Wartość przeciętna i wariancja pola trójkąta

Post autor: miodzio1988 »

nie rozbijac na dwie wartosci oczekiwane
mlody20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 lut 2015, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wartość przeciętna i wariancja pola trójkąta

Post autor: mlody20 »

\(\displaystyle{ E(Pole)= \sum_{}^{} \frac{1}{2}EXY}\)?
ODPOWIEDZ