Losowanie pytań na egzaminie
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Losowanie pytań na egzaminie
W zestawie pytań jest 6 pytań trudnych i 4 łatwe. Jaka jest szansa, że wybierzemy dokładnie 3 zadania łatwe i 2 trudne? Jaka jest szansa wybrania co najmniej 3 łatwych pytań?
Możliwości wylosowania pytań jest \(\displaystyle{ {10 \choose 5}}\).
a) Możliwości wylosowania dokładnie trzech łatwych i dwóch trudnych jest \(\displaystyle{ {10 \choose 3} \cdot {7 \choose 2}}\)? Wtedy prawdopodobieństwo wyboru to \(\displaystyle{ \frac{\displaystyle{10 \choose 3} \cdot {7 \choose 2}}{\displaystyle{10 \choose 5}}}\).
b) Czy teraz wystarczy obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania "4 łatwych i 1 trudnego" oraz "5 łatwych" i zsumować te dwa i wynik z a), aby otrzymać odpowiedź? Pamiętam z liceum, że chyba można, gdy zdarzenia są rozłączne, ale nie wiem kiedy są rozłączne ;p
Możliwości wylosowania pytań jest \(\displaystyle{ {10 \choose 5}}\).
a) Możliwości wylosowania dokładnie trzech łatwych i dwóch trudnych jest \(\displaystyle{ {10 \choose 3} \cdot {7 \choose 2}}\)? Wtedy prawdopodobieństwo wyboru to \(\displaystyle{ \frac{\displaystyle{10 \choose 3} \cdot {7 \choose 2}}{\displaystyle{10 \choose 5}}}\).
b) Czy teraz wystarczy obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania "4 łatwych i 1 trudnego" oraz "5 łatwych" i zsumować te dwa i wynik z a), aby otrzymać odpowiedź? Pamiętam z liceum, że chyba można, gdy zdarzenia są rozłączne, ale nie wiem kiedy są rozłączne ;p
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Losowanie pytań na egzaminie
Jest taka zasada: jeżeli w treści doszukasz się spójnika "lub", to wyniki dodajemy, natomiast w przypadku spójnika "i" wyniki mnożymy. Tutaj mamy: 3 łatwe i dwa trudne lub 4 łatwe i 1 trudne lub 5 łatwych.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Losowanie pytań na egzaminie
A, to z prawdopodobieństwami też tak się robi. Myślałem, że tylko z liczbami sposobów. No ale jednym słowem: dobrze mi się wydawało. Dziękuję.-- 23 lut 2015, o 19:14 --Ale w podpunkcie a) coś jest chyba nie tak. Jeśli to jest prawda i wylosowanie 3 łatwych i 2 trudnych może zachodzić na \(\displaystyle{ {10 \choose 3} \cdot {7 \choose 2}}\) sposobów, to wtedy wylosowanie 4 łatwych i 1 trudnego zachodzi na \(\displaystyle{ {10 \choose 4} \cdot {6 \choose 1}={10 \choose 4} \cdot 6}\), ale przecież trudnego nie losuje się na 6 sposobów, tylko na 1 (bo łatwych pytań już po prostu nie ma). Jak powinien zostać zrobiony podpunkt a)?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Losowanie pytań na egzaminie
Mamy wylosować \(\displaystyle{ 2}\) trudne i \(\displaystyle{ 3}\) łatwe.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C^3_4 \cdot C^2_6}{C^5_{10}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C^3_4 \cdot C^2_6}{C^5_{10}}}\)
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Losowanie pytań na egzaminie
Jeszcze jedna uwaga: zarówno musialmi jak i szachimat wspominacie o trzeciej możliwości w \(\displaystyle{ b}\) (\(\displaystyle{ 5}\) łatwych). Nie jest to możliwe, gdyż w zestawie jest ich tylko \(\displaystyle{ 4}\).
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Losowanie pytań na egzaminie
Nie liczymy silni liczby ujemnej, po prostu definicja jest inna. Dziedziną są liczby naturalne i
\(\displaystyle{ {n \choose k} =
\begin{cases}
\frac{n!}{k!(n-k)!}, & n\geq k \\
0, & n<k
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ {n \choose k} =
\begin{cases}
\frac{n!}{k!(n-k)!}, & n\geq k \\
0, & n<k
\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Losowanie pytań na egzaminie
Masz rację - dziękuję. Zasugerowałem się postem z góry.mortan517 pisze:Jeszcze jedna uwaga: zarówno musialmi jak i szachimat wspominacie o trzeciej możliwości w \(\displaystyle{ b}\) (\(\displaystyle{ 5}\) łatwych). Nie jest to możliwe, gdyż w zestawie jest ich tylko \(\displaystyle{ 4}\).