Doświadczenia losowe wieloetapowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
oleczka90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 18 paź 2012, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łodź
Podziękował: 20 razy

Doświadczenia losowe wieloetapowe

Post autor: oleczka90 »

1.Mamy sześcienną kostkę, w której na jednej ściance znajduje się cyfra 1, na dwóch ściankach znajduje się cyfra 2, a na trzech ściankach - cyfra 3. Rzucamy trzykrotnie tą kostką i tworzymy liczbę trzycyfrową z otrzymanych cyfr. Oblicz prawdopodobieństwo, że powstała liczba jest utworzona z jednakowych cyfr.
2. Michal trenuje koszykówkę. Średnio trafia do kosza z linii rzutów wolnych 8 razy na 10 rzutów. Sędzia podyktował trzy rzuty wolne w wykonaniu Michała. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że Michał trafi do kosza co najmniej dwa razy.

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, mógłby ktoś pomóc?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Doświadczenia losowe wieloetapowe

Post autor: szachimat »

Prawdopodobieństwo samych jedynek: \(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}}\), samych dwójek i samych trójek oblicz sama i wszystko dodaj.

W drugim dwa prawdopodobieństwa ze Schematu Bernoulliego dodajemy do siebie.
ODPOWIEDZ