Z podanej funkcji gęstości oblicz wariancję.
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} 0 \ \ x \in R^{-} \\ e^{-x} \ \ x \in R_{0}^{-} \end{cases}}\)
Mniej więcej wiem jak to zacząć, tylko nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ E(X)=\int_{-\infty}^{\infty}xe^{-x}dx}\)
Oblicz wariancję z podanej funkcji gęstości
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolskie
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Oblicz wariancję z podanej funkcji gęstości
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X= \int_{0}^{\infty}xe^{-x}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left( X^2\right) = \int_{0}^{\infty}x^2e^{-x}}\)
Obie całki licz przez części różniczkując czynnik wielomianowy. Potem \(\displaystyle{ Var(X)=\mathbb{E}\left( X^2\right) -\left( \mathbb{E}X\right)^2}\).
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left( X^2\right) = \int_{0}^{\infty}x^2e^{-x}}\)
Obie całki licz przez części różniczkując czynnik wielomianowy. Potem \(\displaystyle{ Var(X)=\mathbb{E}\left( X^2\right) -\left( \mathbb{E}X\right)^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolskie