Prawdopodobieństwo geometryczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ajam262
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 wrz 2014, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: ajam262 »

Losujemy pkt z kwadratu \(\displaystyle{ [0,1] \times [0,1]}\) opisać przestrzeń probabilistyczna. wyznacz dystrybuantę i gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z}\) równej sumie współrzędnych wylosowanego pkt.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2015, o 18:17 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \times . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: Spektralny »

Miara probabilistyczna \(\displaystyle{ \mathsf P}\) to po prostu miara Lebesgue'a na kwadracie \(\displaystyle{ \Omega = [0,1]^2}\). Mamy zatem zmienną losową \(\displaystyle{ X((x,y)) = x+y}\).

Dystrybuanta:

\(\displaystyle{ F(t) = \mathsf P (x+y \leqslant t)}\) = pole obszaru ograniczonego przez proste \(\displaystyle{ x=0, y=0, y=1, x=1, y=t-5}\).

W zależności od \(\displaystyle{ t}\) jest to albo trójkąt albo trapez. Spróbuj wyznaczyć wzór na to pole w zależności od \(\displaystyle{ t}\) - to będzie Twoja dystrybuanta. Gęstość to pochodna z dystrybuanty.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ y=t-x}\) (i nie trapez, raczej kwadrat z wycietym trójkątem)
ODPOWIEDZ