Wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: karolcia_23 »

Hej ktoś mi powie czy dobrze?
\(\displaystyle{ E(XY|Y)=E(X|Y)E(Y|Y)}\) bo nie wiem
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: leszczu450 »

karolcia_23, nie jest to prawda. Zmienna \(\displaystyle{ Y}\) jest mierzalna względem warunku. Zatem:

\(\displaystyle{ E(XY|Y)=YE(X|Y)}\)
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: karolcia_23 »

a jak mam \(\displaystyle{ E(X^2Y|Y)}\)?-- 17 lut 2015, o 00:41 --to wtedy
\(\displaystyle{ YE(X^2|Y)?}\)
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: leszczu450 »

karolcia_23, to samo. Wyciągasz \(\displaystyle{ Y}\) przed znak wartości oczekiwanej.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: karolcia_23 »

czyli tak jak napisałam \(\displaystyle{ E(X^2Y|Y)=YE(X^2|Y)}\)-- 17 lut 2015, o 00:44 --i wtedy muszę liczyć \(\displaystyle{ P(X^2|Y)}\) lub \(\displaystyle{ f(x^2|y)}\)?
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: leszczu450 »

karolcia_23, zgadza się.-- 17 lut 2015, o 00:45 --Proszę nie edytuj swoich postów, po tym jak ja napisze kolejnego. Oczywiście to co napisałaś później to totalna bzdura.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: karolcia_23 »

czyli wszystko od początku tylko, że dla \(\displaystyle{ X^2}\)
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: leszczu450 »

karolcia_23, ale jaki koleżanka ma problem dokładnie ? Co chcesz policzyć?
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: karolcia_23 »

ogólnie się pytam tak na przyszłość, bo konkretnego przykładu nie mam
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: leszczu450 »

karolcia_23, to ogólnie nie ma sensu to co napisałaś : )

\(\displaystyle{ E(X^2|Y)= \int_{\RR}x^2 \cdot f_{X|Y}(x|Y)\dd{x}}\)

to jest za to prawdą.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: karolcia_23 »

a w przypadku rozkładu dyskretnego
\(\displaystyle{ E(X^2|Y)=X^2\cdot P(X|Y)}\)?
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: leszczu450 »

karolcia_23, ... proszę się dokształcić. Książkę Jakubowskiego, Sztencla do ręki i do roboty. Bo piszesz totalne bzdury.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: karolcia_23 »

no \(\displaystyle{ E(X|Y)=X\cdot P(X|Y)}\) tak?
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: leszczu450 »

karolcia_23, w przypadku dyskretnym tak : )
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: karolcia_23 »

a jak jest \(\displaystyle{ E(X^2|Y)}\) w takim razie?
ODPOWIEDZ