Losowanie delegacji
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mSe
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Losowanie delegacji
Witam. Mam problem z rozwiązanie takiego zadania:
W firmie A pracują między innymi prezesi Jan i Jacek oraz sekretarka Ania. Spośród pracowników firmy, która zatrudnia 20 kobiet i 25 mężczyzn wybieramy 7- osobową delegację na negocjacje. Delegacja musi się składać z 4 mężczyzn i 3 kobiet. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w losowej delegacji znajdą się prezesi Jan i Jacek oraz sekretarka Ania.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
Obliczyłam moc zbioru omega.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C_{20}^{3} \cdot C_{25}^{4}= {20\choose 3}\cdot {25\choose 4}}\)
Proszę o pomoc w obliczenia mocy zbioru A.
W firmie A pracują między innymi prezesi Jan i Jacek oraz sekretarka Ania. Spośród pracowników firmy, która zatrudnia 20 kobiet i 25 mężczyzn wybieramy 7- osobową delegację na negocjacje. Delegacja musi się składać z 4 mężczyzn i 3 kobiet. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w losowej delegacji znajdą się prezesi Jan i Jacek oraz sekretarka Ania.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
Obliczyłam moc zbioru omega.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C_{20}^{3} \cdot C_{25}^{4}= {20\choose 3}\cdot {25\choose 4}}\)
Proszę o pomoc w obliczenia mocy zbioru A.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Losowanie delegacji
Zadanie trochę niejednoznaczne, bo niewiadomo czy wsród zatrudnionych pracowników liczyć prezesów i sekretarke.
Patrząc jednak po Twojej omedze, przyjmijmy, że tak.
Zatem naszą magiczną trójkę wstawiamy "na sztywno".
Z grupy 25 mężczyzn odpadają prezesi i dobieramy pozostałych dwóch facecików:
\(\displaystyle{ {23 \choose 2}}\)
Spróbuj z kobitkami
Patrząc jednak po Twojej omedze, przyjmijmy, że tak.
Zatem naszą magiczną trójkę wstawiamy "na sztywno".
Z grupy 25 mężczyzn odpadają prezesi i dobieramy pozostałych dwóch facecików:
\(\displaystyle{ {23 \choose 2}}\)
Spróbuj z kobitkami
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Losowanie delegacji
\(\displaystyle{ |A| = {23 \choose 2} \cdot {19 \choose 2}}\), bo patrzymy na ile sposobów możemy dobrać mężczyzn do naszych prezesów i na ile sposobów możemy dobrać kobiety na pani sekretarki.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mSe
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Losowanie delegacji
Ja zapisałabym to następująco:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= {2\choose 2} \cdot {23\choose 2}+ {1\choose 1}\cdot {19\choose 2}}\)
Waham się także, czy powinna tam być zastosowana reguła dodawania, czy reguła mnożenia. Proszę o wyjaśnienie.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= {2\choose 2} \cdot {23\choose 2}+ {1\choose 1}\cdot {19\choose 2}}\)
Waham się także, czy powinna tam być zastosowana reguła dodawania, czy reguła mnożenia. Proszę o wyjaśnienie.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Losowanie delegacji
Najprościej wytlumaczyć, że mnożymy prawdopodobieństwa gdy mają zajść OBA równocześnie i są niezależne (czyli tak jak mamy tutaj).
Najogólniej prawdopodobieństw dodajemy gdy jest alternatywa miedzy prawdopodobieństwami. Nie wdaję się w szczegóły, ale takie jest ogólne rozróżnienie.
Najogólniej prawdopodobieństw dodajemy gdy jest alternatywa miedzy prawdopodobieństwami. Nie wdaję się w szczegóły, ale takie jest ogólne rozróżnienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mSe
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Losowanie delegacji
Dziękuję.
Czyli w moim zadaniu będzie:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= {2\choose 2} \cdot {23\choose 2}\cdot {1\choose 1}\cdot {19\choose 2}= {23\choose 2}\cdot {19\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{23\choose 2}\cdot {19\choose 2}}{{20\choose 3}\cdot {25\choose 4}}}\)
Zgadza się?
Czyli w moim zadaniu będzie:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= {2\choose 2} \cdot {23\choose 2}\cdot {1\choose 1}\cdot {19\choose 2}= {23\choose 2}\cdot {19\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{23\choose 2}\cdot {19\choose 2}}{{20\choose 3}\cdot {25\choose 4}}}\)
Zgadza się?