Mocne Prawo Wielkich Liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Mocne Prawo Wielkich Liczb

Post autor: leszczu450 »

Cześć!

Niech \(\displaystyle{ X_1, X_2, \ldots}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o rozkładach jednostajnych na \(\displaystyle{ \left( 0,2 \right)}\). Zbadać zbieżność prawie wszędzie ciągów:

\(\displaystyle{ \left\{ \left( \frac{X_1 \cdot X_3 \cdot \ldots \cdot X_{2n-1}}{X_2 \cdot X_4 \cdot \ldots \cdot X_{2n} \right) ^{ \frac{1}{n} }\right\}}}\)


Moje rozwiąznie:

\(\displaystyle{ \left( \frac{X_1 \ldots X_{2n-1} }{X_2 \ldots X_{2n}} \right) ^{ \frac{1}{n} }= \frac{\left( X_1 \ldots X_{2n-1}\right) ^{ \frac{1}{n} } }{\left( X_2 \ldots X_{2n}\right) ^{ \frac{1}{n} } }}\)

Rozpatrzę osobno, do czego zbiega mi licznik, a do czego mianownik. Najpierw licznik:

\(\displaystyle{ \left( X_1 \ldots X_{2n-1}\right) ^{ \frac{1}{n} }}\)

Obłożę to logarytmem. Wówczas:

\(\displaystyle{ \ln \left( X_1 \ldots X_{2n-1}\right) ^{ \frac{1}{n} }= \frac{\ln X_1 + \ldots + \ln X_{2n-1}}{n}}\).

I na mocy MPWL mamy, że powyższy ciąg zbiega prawie wszędzie do\(\displaystyle{ E \ln X_1}\).

Ale żeby "wyjść" z logarytmu, muszę zadziałać teraz liczbą \(\displaystyle{ e}\) i wówczas :

\(\displaystyle{ \left( X_1 \ldots X_{2n-1}\right) ^{ \frac{1}{n} }}\)

zbiegać będzie do \(\displaystyle{ e^{E \ln X_1}}\)

To samo robię w mianowniku. Czy to poprawne rozumowanie?

Z góry dzięki!
scoopler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2015, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Mocne Prawo Wielkich Liczb

Post autor: scoopler »

Cześć!

U mnie na ćwiczeniach tego typu zadania rozwiązywało się w ten sposób, nie widzę błędu.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Mocne Prawo Wielkich Liczb

Post autor: bartek118 »

Potwierdzam, jest wszystko OK.
ODPOWIEDZ