Mam problem ze zrozumieniem pojęcia \(\displaystyle{ \Omega}\), rodziny wszystkich zdarzeń \(\displaystyle{ F}\) i sigma ciała.
1)Omega wiadomo to wszystkie możliwe wyniki jakiegoś eksperymentu
2)F - rodzina wszystkich zdarzeń. Czyli wszystkie podzbiory zbioru Omega. Inaczej mówiąc wszystkie możliwe kombinacje zdarzeń elementarnych, które są w Omega.
Tak na marginesie skoro?
\(\displaystyle{ \Omega \in F}\) Czy można mówić o tym, że F jest większe bądź równe Omega?
3) W książce Jakubowski Sztencel napisano:
"Zdarzeniami nazywami wyłączenie te podzbiory Omega, które należą do F. Nie należy także mylić zdarzenia elementarnego \(\displaystyle{ \omega}\) ze zbiorem \(\displaystyle{ \left\{ \omega\right\}}\), który w pewnych przypadkach nie musi być nawet zdarzeniem.
Nie rozumiem jaka jest różnica pomiędzy \(\displaystyle{ \omega}\), a \(\displaystyle{ \left\{ \omega\right\}}\) i dlaczego skoro jeśli \(\displaystyle{ \omega \in \Omega}\) to zbiór złożonego tylko z tego małego omega, czyli \(\displaystyle{ \left\{ \omega\right\}}\) jest pewnym podzbiorem \(\displaystyle{ \Omega}\), oznaczmy go A czyli to \(\displaystyle{ A \in F}\), więc jak na moje \(\displaystyle{ \left\{ \omega\right\}}\) to pewne zdarzenie A zawsze, czyli w jakich przypadkach to może nie być zdarzenie?!
Definicja Omeg, ciało zbiorów i sigma ciało
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Definicja Omeg, ciało zbiorów i sigma ciało
1) No tak.
2) Nie. Nie trzeba brać wszystkich podzbiorów, wystarczy dowolne \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało: rodzina zbiorów zamknięta na branie dopełnień i przeliczalnych sum. Nie można nic powiedzieć o rozmiarze \(\displaystyle{ F}\) i \(\displaystyle{ \Omega}\): weź \(\displaystyle{ \Omega = \mathbb R}\) (nieprzeliczalne) i \(\displaystyle{ F = \{\varnothing, \mathbb R\}}\) (skończone).
3) Wyobraź sobie, że losujemy liczbę całkowitą od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 100}\). Wtedy zdarzeniem elementarnym nie muszą być: wylosowanie 0, wylosowanie 1, wylosowanie 2 itd. Możemy się na przykład umówić, że nasze \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało składa się ze zbiorów o parzystej mocy.
2) Nie. Nie trzeba brać wszystkich podzbiorów, wystarczy dowolne \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało: rodzina zbiorów zamknięta na branie dopełnień i przeliczalnych sum. Nie można nic powiedzieć o rozmiarze \(\displaystyle{ F}\) i \(\displaystyle{ \Omega}\): weź \(\displaystyle{ \Omega = \mathbb R}\) (nieprzeliczalne) i \(\displaystyle{ F = \{\varnothing, \mathbb R\}}\) (skończone).
3) Wyobraź sobie, że losujemy liczbę całkowitą od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 100}\). Wtedy zdarzeniem elementarnym nie muszą być: wylosowanie 0, wylosowanie 1, wylosowanie 2 itd. Możemy się na przykład umówić, że nasze \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało składa się ze zbiorów o parzystej mocy.
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 1 raz
Definicja Omeg, ciało zbiorów i sigma ciało
Jak to nie muszą? Przecież jak wylosujemy jakaś liczbę od 0 do 100. To na pewno kiedyś trafimy na 0, 1,2 bo to możliwy wynik doświadczenia. Czyli \(\displaystyle{ \Omega=\left\{1,..10}\right\}}\). Nie pomyliłaś zdarzenia elementarnego ze zdarzeniem losowym?Medea 2 pisze:
3) Wyobraź sobie, że losujemy liczbę całkowitą od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 100}\). Wtedy zdarzeniem elementarnym nie muszą być: wylosowanie 0, wylosowanie 1, wylosowanie 2 itd. Możemy się na przykład umówić, że nasze \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało składa się ze zbiorów o parzystej mocy.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2015, o 09:59 przez nnnmmm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Definicja Omeg, ciało zbiorów i sigma ciało
Zależy od danego modelu. Nie myl tu życia z formalną matematyką. Można jak najbardziej wybrać sobie takie sigma-ciało. Pytanie faktycznie brzmi - jaki jest sens takowe rozważać, i tu odpowiedź jest taka, że sensu większego to nie ma w życiu. Ale formalnie matematycznie można to zrobić. Ale można już sobie wyobrazić np. rzut oszukaną kostką, w której nie jest możliwe wyrzucenie \(\displaystyle{ 2}\). Wtedy zbiory zawierające \(\displaystyle{ 2}\) nie znajdą się w naszym sigma-ciele.nnnmmm pisze:Jak to nie muszą? Przecież jak wylosujemy jakaś liczbę od 0 do 100. To na pewno kiedyś trafimy na 0, 1,2 bo to możliwy wynik doświadczenia.Medea 2 pisze:
3) Wyobraź sobie, że losujemy liczbę całkowitą od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 100}\). Wtedy zdarzeniem elementarnym nie muszą być: wylosowanie 0, wylosowanie 1, wylosowanie 2 itd. Możemy się na przykład umówić, że nasze \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało składa się ze zbiorów o parzystej mocy.
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 1 raz
Definicja Omeg, ciało zbiorów i sigma ciało
Czyli dwa nie będzie zdarzeniem losowym to jest A- polegające na wyrzuceniu A \(\displaystyle{ A \notin F}\), ale 2 też nie może być zdarzeniem elementarnym tak? wtedy \(\displaystyle{ \Omega = \left\{ 1,3,4,5,6\right\}}\) a skoro F to podzbiory zbioru Omega to. Dobrze to rozumiem?bartek118 pisze:Zależy od danego modelu. Nie myl tu życia z formalną matematyką. Można jak najbardziej wybrać sobie takie sigma-ciało. Pytanie faktycznie brzmi - jaki jest sens takowe rozważać, i tu odpowiedź jest taka, że sensu większego to nie ma w życiu. Ale formalnie matematycznie można to zrobić. Ale można już sobie wyobrazić np. rzut oszukaną kostką, w której nie jest możliwe wyrzucenie \(\displaystyle{ 2}\). Wtedy zbiory zawierające \(\displaystyle{ 2}\) nie znajdą się w naszym sigma-ciele.nnnmmm pisze:Jak to nie muszą? Przecież jak wylosujemy jakaś liczbę od 0 do 100. To na pewno kiedyś trafimy na 0, 1,2 bo to możliwy wynik doświadczenia.Medea 2 pisze:
3) Wyobraź sobie, że losujemy liczbę całkowitą od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 100}\). Wtedy zdarzeniem elementarnym nie muszą być: wylosowanie 0, wylosowanie 1, wylosowanie 2 itd. Możemy się na przykład umówić, że nasze \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało składa się ze zbiorów o parzystej mocy.