Rozkład zmiennej X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Rozkład zmiennej X

Post autor: karolcia_23 »

Witam proszę o pomoc w przypomnieniu jak się liczyło w takim przypadku rozkład, z góry dziękuje

ZAD.:Wybieramy jedną kartę z \(\displaystyle{ 32}\) (od siódemki do asa). Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną
losową przyjmującą wartość karty zgodnie z zasadami w brydżu \(\displaystyle{ (A=4, K=3, D=2,
V=1, \text{pozostałe}=0)}\)
. Wyznacz rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X}\), a następnie wyznacz i narysuj dystrybuantę tej zmiennej. Oblicz \(\displaystyle{ P(X \le 2}\)), \(\displaystyle{ EX}\) i \(\displaystyle{ Var X}\).
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 17:34 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Poprawa wiadomości.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Rozkład zmiennej X

Post autor: macik1423 »

Rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c|c|c|}
x_{i} & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 \\
\hline
p_{i} & 16/32 & 4/32 & 4/32 & 4/32 & 4/32 \\
\end{tabular}}\)
ODPOWIEDZ