Witam, podpowie ktoś jak to rozwiązać?
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład geometryczny z parametrem \(\displaystyle{ p}\). Jaki rozkład ma zmienna \(\displaystyle{ Y=(-1)^X}\)
Rozkład zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
Rozkład zmiennej losowej
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 19:56 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozkład zmiennej losowej
Jakie wartości przyjmuje zmienna \(\displaystyle{ Y}\)?
Spróbujmy wyznaczyć jej dystrybuantę:
\(\displaystyle{ P(Y<t)=\begin{cases} 0\ &\mbox{dla}\ t\le -1 \\ \sum_{k=0}^\infty P(X=2k+1)\ &\mbox{dla}\ -1<t\le 1 \\ 1\ &\mbox{dla}\ t>1 \end{cases}}\)
Spróbujmy wyznaczyć jej dystrybuantę:
\(\displaystyle{ P(Y<t)=\begin{cases} 0\ &\mbox{dla}\ t\le -1 \\ \sum_{k=0}^\infty P(X=2k+1)\ &\mbox{dla}\ -1<t\le 1 \\ 1\ &\mbox{dla}\ t>1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozkład zmiennej losowej
Tylko dla nieparzystych wartości zmiennej \(\displaystyle{ X}\) zmienna \(\displaystyle{ Y}\) przyjmie wartość \(\displaystyle{ -1}\), czyli na pewno będzie mniejsza od \(\displaystyle{ 1}\).
Najmocniej przepraszam, powinny być właśnie parzyste wartości, czyli \(\displaystyle{ X=2k}\). Dawno nie miałem styczności z rozkładem geometrycznym.
Najmocniej przepraszam, powinny być właśnie parzyste wartości, czyli \(\displaystyle{ X=2k}\). Dawno nie miałem styczności z rozkładem geometrycznym.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Rozkład zmiennej losowej
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(Y=1) = \sum_{n=1}^\infty \mathbb{P}(X=2n) = \sum_{n=1}^\infty (1-p)^{2n-1}p= p \sum_{n=1}^\infty (1-p)^{2n-1}= p\left( \left( 1-p\right)^1 + (1-p)^3 + \ldots \right)= p \cdot \frac{1-p}{1- (1-p)^2} = \frac{1-p}{2-p}}\)
Analogicznie \(\displaystyle{ \mathbb{P}(Y=-1)}\)
Analogicznie \(\displaystyle{ \mathbb{P}(Y=-1)}\)