Zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) ma następujący rozkład Prawdopodobieństwa: \(\displaystyle{ P[Y = \pi/2]=P[Y = 0]=1/4}\)
\(\displaystyle{ P[Y=\pi]=1/2}\)
Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z = sin(Y).}\)
Nie mam najmniejszego pojęcia jak się za to zabrać, tzn. mogę coś strzelać na ślepo, ale nie wiem z czego mam skorzystać (jakieś własności rozkładu prawdopodobieństwa, których nie znam?)
Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa
tak po prostu?
\(\displaystyle{ P(Z=sin(pi/2))=P(Z=sin(0))=0,25\\
P(Z=siz(pi))=0.5}\)
i podstawić wartości pod sinusa...
\(\displaystyle{ P(Z=sin(pi/2))=P(Z=sin(0))=0,25\\
P(Z=siz(pi))=0.5}\)
i podstawić wartości pod sinusa...
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa
Zastanów się jakie wartości może przyjmować zmienna \(\displaystyle{ Z}\) a potem policz z jakim prawdopodobieństwem je przyjmuje. To, co jest wyżej nie do końca ma sens.
- Ad-M
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 20 maja 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa
mamy \(\displaystyle{ Z=sin(\pi/2)=1}\), \(\displaystyle{ Z=sin(0) = 0}\) i \(\displaystyle{ Z=sin(\pi) = 0}\), czyli
\(\displaystyle{ P[Z=sin(\pi/2)] = 1/2}\)
\(\displaystyle{ P[Z=sin(\pi)] = P[Z=sin(0)] = 1/4}\)
coś takiego?
\(\displaystyle{ P[Z=sin(\pi/2)] = 1/2}\)
\(\displaystyle{ P[Z=sin(\pi)] = P[Z=sin(0)] = 1/4}\)
coś takiego?
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa
podstaw sobie wartości
\(\displaystyle{ P(Z=1)=?\\ P(Z=0)=?}\)
linijka \(\displaystyle{ P(Z=sin(\pi))=P(Z=sin(0))=\frac{1}{4}}\) jest nie prawdziwa i zastanów się nad sensem tego zapisu... sinus jakiegoś konkretnego kąta to konkretna liczba, akurat w pi i w zerze ma tą samą wartość, więc w tej linijce pisze mniej więcej coś takiego \(\displaystyle{ P(Z=0)=P(Z=0)}\)... no a to jest oczywiste, bez sensu dwa razy to samo pisać i akurat tak się składa że to nie jest \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(Z=1)=?\\ P(Z=0)=?}\)
linijka \(\displaystyle{ P(Z=sin(\pi))=P(Z=sin(0))=\frac{1}{4}}\) jest nie prawdziwa i zastanów się nad sensem tego zapisu... sinus jakiegoś konkretnego kąta to konkretna liczba, akurat w pi i w zerze ma tą samą wartość, więc w tej linijce pisze mniej więcej coś takiego \(\displaystyle{ P(Z=0)=P(Z=0)}\)... no a to jest oczywiste, bez sensu dwa razy to samo pisać i akurat tak się składa że to nie jest \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
ok rzeczywiście chociaż nie byłem jakoś daleko od prawdyTo, co jest wyżej nie do końca ma sens.