Rzucamy sześcioma kostkami do gry. Każda kostka ma pięć ścian pustych, a na szóstej ściance każdej kostki znajduje się liczba od 1 do 6, na każdej kostce inna. Gracz rzuca wszystkimi kostkami jednocześnie i dostaje tyle monet ile wynosi suma wyrzuconych oczek.
Wyznacz wartość oczekiwaną i wariancję wygranej gracza.
Nie wiem od czego zacząć? Jedyne co mi się nasuwa na myśl, to wyznaczenie \(\displaystyle{ x_{i}}\) w rozkładzie prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{a|b|c|d|e|f|g|h|i|j|k|l|m|n}
x_{i} \ & \0 & 0 & 0 &\ 0 &\ 0 &\ 0 & 1 & 2\ & 3\ & 4 & 5\ &\ 6 \\
p_{i} \\
\end{tabular}}\)
Kostka z pustymi ścianami
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Kostka z pustymi ścianami
Po kolei z definicji prawdopodobieństwo wyrzucenia jedynki na pierwszej kostce to \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), pustego pola (zera, bo się nie liczy do sumy) \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\). Wartość oczekiwana to \(\displaystyle{ \EE X_{1} = 1\cdot P(X_{1}=1)+0\cdot P(X_{1}=0)=\frac{1}{6}}\), ok?
\(\displaystyle{ \EE X_{2}=\frac{2}{6} \\
.\\
.\\
.\\
\EE X_{6}= 6\cdot \frac {1}{6} +0 \cdot \frac{5}{6}=6}\)
wartość oczekiwana sumy, to suma wartości oczekiwanych więc zostaje Ci policzyć \(\displaystyle{ \frac{1+2+3+4+5+6}{6}}\)
Wariancje tak samo dla poszczególnych kostek z definicji, później korzystając z tego że wyniki na poszczególnych kostkach są niezależne suma wariancji da nam wariancję sumy
\(\displaystyle{ \EE X_{2}=\frac{2}{6} \\
.\\
.\\
.\\
\EE X_{6}= 6\cdot \frac {1}{6} +0 \cdot \frac{5}{6}=6}\)
wartość oczekiwana sumy, to suma wartości oczekiwanych więc zostaje Ci policzyć \(\displaystyle{ \frac{1+2+3+4+5+6}{6}}\)
Wariancje tak samo dla poszczególnych kostek z definicji, później korzystając z tego że wyniki na poszczególnych kostkach są niezależne suma wariancji da nam wariancję sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Kostka z pustymi ścianami
Hm, a dlaczego \(\displaystyle{ P(X_{1}=1)}\) a nie \(\displaystyle{ P(X_{6}=1)}\)? Przecież rzucamy sześcioma kostkami.
W \(\displaystyle{ EX_{6}}\) jest \(\displaystyle{ \frac{6}{6}}\) czyli 1, a nie 6.
\(\displaystyle{ Var X = E(X)^{2} - (EX)^{2}}\)
\(\displaystyle{ EX = \frac{21}{6}}\)
\(\displaystyle{ E(X)^{2} = \frac{91}{6}}\)
Wychodzi na to, że \(\displaystyle{ E(X)^{2} < (EX)^{2}.}\)
W \(\displaystyle{ EX_{6}}\) jest \(\displaystyle{ \frac{6}{6}}\) czyli 1, a nie 6.
\(\displaystyle{ Var X = E(X)^{2} - (EX)^{2}}\)
\(\displaystyle{ EX = \frac{21}{6}}\)
\(\displaystyle{ E(X)^{2} = \frac{91}{6}}\)
Wychodzi na to, że \(\displaystyle{ E(X)^{2} < (EX)^{2}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Kostka z pustymi ścianami
\(\displaystyle{ \EE X_{1}}\) to wartość oczekiwana sumy oczek na pierwszej kostce i tylko na niej. Rzucamy sześcioma kostkami więc sobie na końcu te wartości oczekiwane dodamy.
Przy wartości oczekiwanej do kwadratu podniosłaś tylko licznik, jak podniesiesz jeszcze mianownik to będzie dobrze
Przy wartości oczekiwanej do kwadratu podniosłaś tylko licznik, jak podniesiesz jeszcze mianownik to będzie dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy