Prawdopodobieństwo przy średniej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
plosaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 cze 2012, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo przy średniej

Post autor: plosaczek »

Witam,

Takie zadanko mam Nie wiem co zrobić.

W kolejce do sklepu stoją średnio 3 osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w
losowo wybranym momencie stoją tam dokładnie 4 osoby ?
kicaj

Prawdopodobieństwo przy średniej

Post autor: kicaj »

Czytając np. to można dojść do wniosku, że rozkład ludzi w kolejce do sklepu to rozkład Poissona z \(\displaystyle{ \lambda =3.}\)
Zatem
\(\displaystyle{ P(X=4) =\frac{3^4 e^{-3}}{4!} .}\)
ODPOWIEDZ