Witam.
Mam pytanie bo chcę zrobić następujące zadanie:
Jaś rzuca monetą i prawdopodobieństwo, że wypadnie orzeł \(\displaystyle{ P[O]= \frac{1}{2}}\) aż do momentu wypadnięcia pierwszego orła. Małgosia rzuca tak samo i tą samą monetą do momentu wypadnięcia pierwszej reszki.Niech \(\displaystyle{ Z}\) będzie łączną liczbą wszytskich rzutów. Wylicz \(\displaystyle{ E[Z]}\).
Zacząłem w ten sposób:
\(\displaystyle{ X~Geo( \frac{1}{3})}\) - Jaś , \(\displaystyle{ Y~Geo( \frac{2}{3})}\) -Małgosia
\(\displaystyle{ P[X=k]=p(1-p)^{k-1}}\)
Jaś - \(\displaystyle{ \frac{1}{3}(1- \frac{1}{3})^{k-1} = \frac{1}{3} \sum_{k=1 }^{ \infty }( \frac{2}{3})^{k-1}= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{1- \frac{2}{3} } = 1}\)
Małgosia - \(\displaystyle{ \frac{2}{3}(1- \frac{2}{3})^{k-1} = \frac{2}{3} \sum_{k=1 }^{ \infty }( \frac{1}{3})^{k-1} = \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{1- \frac{1}{3} } = \frac{3}{2} \cdot \frac{2}{3}=1}\)
O ile dobrze policzyłem to:
\(\displaystyle{ Z=2}\)
\(\displaystyle{ E[Z]= \frac{1}{p} = \frac{1}{2}}\)
Proszę o sprawdzenie
Rzokład Geometryczny w zadnaiu
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Rzokład Geometryczny w zadnaiu
Obliczenia są złe.
Oprócz niezadowalającej odpowiedzi na pytanie dlaczego w trakcie obliczeń pojawiły się dane rozbieżne z tymi, które wynikają z tematu zadania, to przedstawionych obliczeń wynika zupełnie absurdalny wynik.
Z tematu zadania wynika, że Jaś musi co najmniej raz rzucić monetą i Małgosia również co najmniej raz. Czyli w całym eksperymencie łączna liczba rzutów ich obojga musi być nie mniejsza niż 2 i taka tez musi być wartość oczekiwana, która należało obliczyć. A tu jako wartość oczekiwana proponuje się \(\displaystyle{ \red{\frac{1}{2}}}\) .
W zadaniu należało wykorzystać fakt, że rzuty Jasia i Małgosi są od siebie niezależne.
Oprócz niezadowalającej odpowiedzi na pytanie dlaczego w trakcie obliczeń pojawiły się dane rozbieżne z tymi, które wynikają z tematu zadania, to przedstawionych obliczeń wynika zupełnie absurdalny wynik.
Z tematu zadania wynika, że Jaś musi co najmniej raz rzucić monetą i Małgosia również co najmniej raz. Czyli w całym eksperymencie łączna liczba rzutów ich obojga musi być nie mniejsza niż 2 i taka tez musi być wartość oczekiwana, która należało obliczyć. A tu jako wartość oczekiwana proponuje się \(\displaystyle{ \red{\frac{1}{2}}}\) .
W zadaniu należało wykorzystać fakt, że rzuty Jasia i Małgosi są od siebie niezależne.