Warunkowa wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Warunkowa wartość oczekiwana

Post autor: myszka9 »

Czy jeśli mam policzyć
\(\displaystyle{ \EE \left( \frac{|X|}{Y}|Y \right) = \frac{1}{Y} \EE (|X| | Y)}\)

I teraz w przypadku ciągłym :

\(\displaystyle{ \int_{\RR} |x| \frac{f_{X|Y}(x,y)}{f_Y(y)} dx}\) ?

I czy jeśli w gęstości warunkowej pojawia się zmienna \(\displaystyle{ y}\) to czy uznać ją za stałą? Obszar całkowania \(\displaystyle{ f_Y(y)}\) determinuje przedział całki?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Warunkowa wartość oczekiwana

Post autor: bartek118 »

Zgadza się. \(\displaystyle{ y}\) traktujesz jak stałą i na koniec w miejsce \(\displaystyle{ y}\) podstawiasz \(\displaystyle{ Y}\) i otrzymasz wynik.
ODPOWIEDZ