\(\displaystyle{ f(x)=0; x \le 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=3 e^{-3x}; x>0}\)
Dana jest funkcja gęstości zmiennej losowej. Zdefiniuj dystrybuantę tej zmiennej losowej. Proszę o pomoc z tym zadaniem.
Dystrybuanta zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Dystrybuanta zmiennej losowej
Skorzystałam, liczyłam tak:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;0]:}\)
\(\displaystyle{ F(x)= \int_{- \infty }^{0}0dt=0}\)
\(\displaystyle{ x \in (0; \infty ):}\)
\(\displaystyle{ F(x)= \int_{- \infty }^{0}0dt+ \int_{0}^{x}3 e^{-3t}dt=\left[ - e^{-3t} \right] ^{x} _{0}=- e^{-3x}+1}\)
A dystrybuanta chyba powinna się kończyć na 1...
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;0]:}\)
\(\displaystyle{ F(x)= \int_{- \infty }^{0}0dt=0}\)
\(\displaystyle{ x \in (0; \infty ):}\)
\(\displaystyle{ F(x)= \int_{- \infty }^{0}0dt+ \int_{0}^{x}3 e^{-3t}dt=\left[ - e^{-3t} \right] ^{x} _{0}=- e^{-3x}+1}\)
A dystrybuanta chyba powinna się kończyć na 1...
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Dystrybuanta zmiennej losowej
Rzeczywiście, dziękuję za pomoc -- 2 lut 2015, o 19:20 --Trzeba było jeszcze policzyć wartość oczekiwaną, wyszło mi \(\displaystyle{ E(X)= \frac{1}{3}}\), czy to jest dobrze?