Wyznacz wartość parametru a tak aby funkncja f(x) = \(\displaystyle{ \begin{cases} ax dla -2 \le x \le 2\\ 0 dla pozostałych x \end{cases}}\)
Wie ktoś jak to zrobić ?
z tego co mi się wydawało to się całkuje i powinno być \(\displaystyle{ \int_{-2}^{2} (ax)dx}\) , ale to wychodzi 0
Zmienne losowe stałe - funkcja gęstości
Zmienne losowe stałe - funkcja gęstości
Jeszcze jeden warunek musi byc spelniony aby funkcja byla gestoscia, jaki?
Zmienne losowe stałe - funkcja gęstości
Chodzi o to , że
\(\displaystyle{ \int_{-oo}^{oo}}\) f(x)dx = 1 ?
\(\displaystyle{ \int_{-oo}^{oo}}\) f(x)dx = 1 ?
Zmienne losowe stałe - funkcja gęstości
P(a \(\displaystyle{ \le}\) X \(\displaystyle{ \le}\) b) = \(\displaystyle{ \int_{a}^{b}}\) f(x)dx
Ten ?
Btw jest możliwość kontaktu prywatnego w sprawie zadań/korepetycji ?
Ten ?
Btw jest możliwość kontaktu prywatnego w sprawie zadań/korepetycji ?