Niech \(\displaystyle{ (X_n)_{n \ge 1}}\) będzie ciągiem całkowalnych z kwadratem zmiennych losowych, w którym każda zmienna \(\displaystyle{ X_n}\) ma wariancję ograniczoną przez tą samą stałą \(\displaystyle{ c}\) oraz może zależeć jedynie od zmiennych \(\displaystyle{ X_{n-1}}\) i \(\displaystyle{ X_{n+1}}\) (oraz od samej siebie). Udowodnić, że ciąg \(\displaystyle{ (X_n)_{n \ge 1}}\) spełnia słabe prawo wielkich liczb.
ROZWIĄZANIE.
No więc tak :
sprawdzamy sobie założenia : są całkowalne z kwadratem TAK
1) są parami nieskorelowane?
2) \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{1}{n^2} \sum_{k=0}^n D^2X_k = 0}\) ?
Ad1) TUTAJ MAM PROBLEM
\(\displaystyle{ j \neq i}\)
\(\displaystyle{ Cov(X_i, X_j) = 0}\) gdy mamy \(\displaystyle{ i=n}\), a \(\displaystyle{ j \notin \{n-1,n+1\}}\)
Ad2)
\(\displaystyle{ \frac{1}{n^2} \sum_{k=0}^n (\EE X_k^2-(\EE X_k)^2) \le \frac{1}{n^2} \sum_{k=0}^n \EE X_k - nc^2 \le \frac{1}{n^2} \sum_{k=0}^n \EE X_k^2 \to 0}\)
\(\displaystyle{ nc^2>0}\)
uzasadnienie granicy :
\(\displaystyle{ \frac{1}{n^2} \to 0}\), \(\displaystyle{ \EE X_k^2}\)
jest ograniczone(całkowalne z kwadratem)
Słabe prawo wielkich liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Słabe prawo wielkich liczb
Mówimy, że ciąg \(\displaystyle{ (X_n)}\) spełnia SPWL jeśli
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}(X_i -\mathbb{E}X_i ) \to 0}\) według \(\displaystyle{ P}\).
To co napisałaś wyżej jest bez sensu. Niby jak chciałaś pokazać nieskorelowanie skorelowanych zmiennych? Poza tym \(\displaystyle{ Cov(X_i,X_i) = Var X_i}\) Szacowania także masz od czapy i nieprawdziwe. No i jak wyżej napisałem - nie masz sprawdzać założeń twierdzenia, bo te spełnione nie są.
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}(X_i -\mathbb{E}X_i ) \to 0}\) według \(\displaystyle{ P}\).
To co napisałaś wyżej jest bez sensu. Niby jak chciałaś pokazać nieskorelowanie skorelowanych zmiennych? Poza tym \(\displaystyle{ Cov(X_i,X_i) = Var X_i}\) Szacowania także masz od czapy i nieprawdziwe. No i jak wyżej napisałem - nie masz sprawdzać założeń twierdzenia, bo te spełnione nie są.
Słabe prawo wielkich liczb
Co jest nie tak z szacowaniem? Jedyne co teraz widzę, to że zapomniałam podzielić drugi element różnicy przez \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2}}\), ale to nic nie zmienia, no i że w sumie to nic nie mówi o granicy, tylko o górnym oszacowaniu .
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Słabe prawo wielkich liczb
Wszystko. Obie nierówności są nieprawdziwe i nie masz też zbieżności sumy drugich momentów, więc zbieżność też jest zła.Co jest nie tak z szacowaniem?
Słabe prawo wielkich liczb
Ah, każda WARIANCJA jest ograniczona, nie WARTOŚĆ OCZEKIWANA - to zmienia postać rzeczy .