Wyznaczyć funkcję charakterystyczną

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
joker20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 sty 2015, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznaczyć funkcję charakterystyczną

Post autor: joker20 »

Niech \(\displaystyle{ \Omega =\left[0,1\right]}\) z \(\displaystyle{ \sigma}\) - ciałem zbiorów borelowskich i prawdopodobieństwem geometrycznym.
Wyznaczyć funkcję charakterystyczną zmiennej losowej:
\(\displaystyle{ X\left(\omega \right)=2\omega -\chi _{(\frac{1}{2},1]}\left(\omega \right)}\)

Jak policzyć całkę:
\(\displaystyle{ \int _0^1\left(e^{2it\omega }e^{-\chi_{ \left(\frac{1}{2},1\right]}\left(\omega \right)}\right)d\omega}\) ?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wyznaczyć funkcję charakterystyczną

Post autor: bartek118 »

Jeżeli \(\displaystyle{ \omega}\) jest \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}, 1 \right]}\) więc \(\displaystyle{ e^{-\chi_{ \left(\frac{1}{2},1\right]}\left(\omega \right)} = e}\), a w przeciwnym przypadku \(\displaystyle{ e^{-\chi_{ \left(\frac{1}{2},1\right]}\left(\omega \right)} = 1}\)
ODPOWIEDZ