funkcja charakterystyczna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
martamarta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 12 sty 2015, o 10:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

funkcja charakterystyczna

Post autor: martamarta1 »

Udowodnij, że najstępujące fukcje nie są funcjami charakterystycznymi żadnego rozkładu prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ a) \varphi\left( x\right) = e ^{i \left| t\right| }}\)
\(\displaystyle{ b) \varphi\left( x\right) = a \cos t+b \sin t}\) dla \(\displaystyle{ a,b \in \RR \setminus \left\{ 0\right\}}\)
kicaj

funkcja charakterystyczna

Post autor: kicaj »

a) funkcja nie spełnia warunku \(\displaystyle{ \varphi (-t) =\overline{\varphi (t)}}\)
b) funkcja nie spełnia warunku \(\displaystyle{ \lim_{|t|\to\infty } \varphi (t) =0.}\)
ODPOWIEDZ