Witam!
Mam problem z zadaniem:
Zmienna losowa X ma rozkład normalny o średniej 0 i wariancji 2.
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=3|X| -1}\)
Czy ktoś mi może pokazać jak to zrobić ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej Y=3|X| -1
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 lis 2013, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej Y=3|X| -1
Problem w tym, że po zróżniczkowaniu dystrybuanty i wstawieniu do wzoru na gęstość rozkładu normalnego:
\(\displaystyle{ f_{y}(x)= \frac{1}{3 \pi }e ^{ - \frac{ (x+1)^{2} }{36} }}\).
Całka \(\displaystyle{ \int_{ -\infty }^{ \infty } f_{y}(x) \mbox{d}x =2}\).
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś zechciał przeliczyć to zadanie i wyjaśnić, co jest nie tak z wynikiem.
\(\displaystyle{ f_{y}(x)= \frac{1}{3 \pi }e ^{ - \frac{ (x+1)^{2} }{36} }}\).
Całka \(\displaystyle{ \int_{ -\infty }^{ \infty } f_{y}(x) \mbox{d}x =2}\).
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś zechciał przeliczyć to zadanie i wyjaśnić, co jest nie tak z wynikiem.