Witam.
Mam zadanie:
Funkcja gęstości:
\(\displaystyle{ \begin{cases} C dla |x|<1 \wedge |y|<1\\0 w.p.p\end{cases}}\)
z tego, że \(\displaystyle{ |x| \ge t \Leftrightarrow x \ge t \vee x \le -t}\)
Zatem wnioskuję, aby wyliczyć tą stałą potrzebujemy:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} \int_{-1}^{1} Cdydx}\)
tyle, że ta całka wychodzi mi \(\displaystyle{ 0}\)...więc coś jest nie tak...
Dobre jest rozumowanie?
Wyliczenie stałej
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
Wyliczenie stałej
hmmm
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} Cdy = [Cy]|_{-1}^{1} = C-C=0}\)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} 0dx=0 \cdot x=0}\)
Czy coś źle liczę?
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} Cdy = [Cy]|_{-1}^{1} = C-C=0}\)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} 0dx=0 \cdot x=0}\)
Czy coś źle liczę?