Calka i prawdopodobienstwo warunkowe.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
szukampomocy90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 47 razy

Calka i prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: szukampomocy90 »

Witam! Nie bardzo rozumiem skąd się wzięła pewna rzecz, może ktoś potrafiłby mi to wyjaśnić.
Mam: \(\displaystyle{ \frac{P\left( X \le x \cdot X \ge 0,5\right) }{P\left( X \ge 0,5\right) } =
\frac{\int_{0,5}^{x} \left( \int_{- \infty }^{ \infty } f\left( t,y\right)dy \right)dt
}{\int_{0,5}^{ \infty} \left( \int_{- \infty }^{ \infty } f\left( t,y\right)dy \right)dt }}\)

Ta kropka w liczniku to łącznik "i". Nie bardzo wiem jak się tworzy taką całkę.

I jak np będzie z tym: \(\displaystyle{ \frac{P\left( X \le x \cdot Y \ge 0,5\right) }{P\left( Y \ge 0,5\right) }=?}\)

Edit: niech \(\displaystyle{ f(x,y) = x+y}\) dla \(\displaystyle{ (x,y) \in (0,1) \times (0,1)}\)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2015, o 18:21 przez szukampomocy90, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Calka i prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: robertm19 »

Ale to jest wyrwane z kontekstu. Co mogę powiedzieć. Wygląda to na całkę z gestości wektora \(\displaystyle{ (X,Y)}\).
szukampomocy90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 47 razy

Calka i prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: szukampomocy90 »

Zrobiłem edit. Choć nie wiem czy to pomoże. Chodzi mi tylko o konstrukcje całki, czemu takie przedizały i jak zrobić w tym drugim przykładzie.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Calka i prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: robertm19 »

Jak liczysz prawdopodobieństwo wektorów? Liczy sie całki po obszarach. W tym przypadku nie ma warunku na Y.
szukampomocy90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 47 razy

Calka i prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: szukampomocy90 »

Czyli będzie coś takiego: \(\displaystyle{ \frac{P\left( X \le x \cdot Y \ge 0,5\right) }{P\left( Y \ge 0,5\right) } = \frac{\int_{0,5 }^{ \infty} \left( \int_{- \infty }^{ x } f\left( t,y\right)dy \right)dt }{\int_{0,5}^{ \infty} \left( \int_{- \infty }^{ \infty } f\left( t,y\right)dy \right)dt }}\)?
ODPOWIEDZ