Rozkład geometryczny funkcja charakterystyczna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
akermann1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2014, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrc
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

Rozkład geometryczny funkcja charakterystyczna

Post autor: akermann1 »

Witam

Napotkałem się z następującym zadaniem: \(\displaystyle{ X~Geo(p)}\) \(\displaystyle{ Y~Geo(n)}\). Korzystając z funkcji charakterystycznych mam znaleźć rozkład: \(\displaystyle{ Z=X+Y}\)

Zacząłem od rozkładu:

\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left[ X=k\right] = p(1-p)^{k-1}}\)

Korzytając z funkcji charakterystycznych:

\(\displaystyle{ \phi (t) = E(e^{itx}) = \sum_{ k=0 }^{\infty} e^{itk} \cdot p(1-p)^{k-1} = \frac{p}{1-p} \sum_{ k=0 }^{\infty} (e^{it} \cdot (1-p))^{k}}\)

W tym momencie się zaciąłem... jak to dalej przekształcić?

Jedyne co mi przychodzi na myśl to możemy to zwinąć bo dostaliśmy szereg geometryczny:

\(\displaystyle{ \frac{p}{1-p} \sum_{ k=0 }^{\infty} (e^{it} \cdot (1-p))^{k} = \frac{p}{1-p} \cdot \frac{e^{it} \cdot (1-p)}{1-e^{it} \cdot (1-p)} = \frac{pe^{it}}{1-e^{it} \cdot (1-p)}}\)

\(\displaystyle{ Y=\frac{ne^{it}}{1-e^{it} \cdot (1-n)}}\)

Ale nie wiem czy moje przypuszczenia są dobre...

#Edit

\(\displaystyle{ Z=X+Y= \frac{pe^{it}}{1-e^{it} \cdot (1-p)}+\frac{pe^{it}}{1-e^{it} \cdot (1-n)}}\)

I to wystarczy?
ODPOWIEDZ