Zmienne ciągłe, wyznaczanie rozkałdu Y=f(x)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
TeoO_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 lis 2014, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ???
Podziękował: 1 raz

Zmienne ciągłe, wyznaczanie rozkałdu Y=f(x)

Post autor: TeoO_ »

Cześć. Na ćwiczeniach robiliśmy taki przykład:

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 0 &\text{dla } x < 0\\ x &\text{dla } x \in (0,1\rangle\\-x + 2 &\text{dla } x\in(1,2\rangle\\ 0 &\text{dla } x \ge 2 \end{cases}}\)

Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y = X^2}\).

Liczone to było tak:

\(\displaystyle{ F_Y(x) = P(Y \le x) = P(X^2 \le x) = P(-\sqrt{x} \le X \le \sqrt{x}) = P(0 \le X \le \sqrt{x})}\)

I teraz mam pytanie(pewnie banalne), dlaczego za \(\displaystyle{ -\sqrt{x}}\) w tej nierówności podstawiamy \(\displaystyle{ 0}\) ? Chodzi o to, że funkcja gęstości \(\displaystyle{ f(x)}\) dla \(\displaystyle{ x < 0}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ 0}\) ?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Zmienne ciągłe, wyznaczanie rozkałdu Y=f(x)

Post autor: bartek118 »

Tak. Mamy \(\displaystyle{ X \geq 0}\) prawie wszędzie.
ODPOWIEDZ