Zbadać zbieżnośc ciągu niezależnych zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Zbadać zbieżnośc ciągu niezależnych zmiennych losowych

Post autor: leszczu450 »

Cześć !

Zadanie:

\(\displaystyle{ X_1, X_2, \ldots}\) to ciąg niezależnych zmiennych losowych o rozkładzie \(\displaystyle{ \mathcal{E}(1)}\) oraz:

\(\displaystyle{ Y_n= \min\left\{ X_1, \ldots , X_n\right\}}\).

Pokaż, że ciąg \(\displaystyle{ \left\{ Y_n\right\}}\) jest zbieżny do \(\displaystyle{ 0}\) według prawdopodobieństwa i prawie wszędzie.

Zaczynam od policzenia dystrybuanty \(\displaystyle{ Y_n}\). Z właności minimum oraz z niezależności zmiennych losowych otrzymuję, że:

\(\displaystyle{ F_{Y_n} (t)= 1-e^{-nt}}\) dla \(\displaystyle{ t \ge 0}\)

Teraz, aby zbadać zbieżność według prawdopodobieństwa musze pokazać, że dla każdego \(\displaystyle{ \varepsilon >0 \ P(|Y_n - Y|>\varepsilon) \rightarrow 0}\) .

Zatem, weźmy dowolne \(\displaystyle{ \varepsilon >0}\). Wówczas:

\(\displaystyle{ P(|Y_n-0|> \varepsilon)=P(|Y_n|>\varepsilon)=1 - P(|Y_n| \le \varepsilon)= 1 - P(Y_n \leq \varepsilon)= \frac{1}{e^{n\varepsilon}} \to 0}\) dla \(\displaystyle{ n \to \infty}\). Zatem mam już zbieżność według prawdopodobieństwa. Czy póki co wszystko jest ok?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Zbadać zbieżnośc ciągu niezależnych zmiennych losowych

Post autor: bartek118 »

Wygląda OK.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Zbadać zbieżnośc ciągu niezależnych zmiennych losowych

Post autor: leszczu450 »

bartek118, dzięki!
Snayk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 422
Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroc
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

Zbadać zbieżnośc ciągu niezależnych zmiennych losowych

Post autor: Snayk »

Co w przypadku zbieżności prawie na pewno (wszędzie)?
ODPOWIEDZ