Odwrotna dystrybuanta Laplace’a

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Qwr2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 sty 2015, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie

Odwrotna dystrybuanta Laplace’a

Post autor: Qwr2 »

Mam zadanie, w którym należy wyznaczyć odwrotną dystrybuanta Laplace’a mając wzór dystrybuanty:

\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} \frac{1}{2}e^{\frac{x}{a}},\ &x\in(-\infty,0\rangle \\ -\frac{1}{2}e^{-\frac{x}{a}},\ &x\in\langle 0,+\infty) \end{cases}}\)

gdzie \(\displaystyle{ a=\frac{1}{\sqrt{2}}}\)
czy ktoś by pomógł z przekształceniem tego wzoru?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2015, o 10:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ