Witam mam problem z zadaniem 1* mam wynik ale nie mam całkowicie pojęcia skąd się wziął byłbym wdzięczny za każde jakiekolwiek wytłumaczenie lub pokazanie rozw albo podesłanie linków wyjaśniających mi łopatologicznie temat z góry wszystkim dziękuje za pomoc
1* Marek i Ania zdają test matematyczny. W wyniku testu można otrzymać trzy oceny :A, B i C oznaczające stopień zaawansowania w matematyce. Prawdopodobieństwo, że Marek otrzyma B wynosi 0,3. Prawdopodobieństwo że Anna otrzyma B wynosi 0,4. Prawdopodobieństwo że żadne z nich nie otrzyma A ale przynajmniej jedno otrzyma B wynosi 0,1. Jakie jest prawdopodobieństwo że przynajmniej jedno z nich otrzyma B ale żadne nie otrzyma C?
odp.0,6
2* jeśli jeszcze ktoś się spotkał z takim zadaniem to prosiłbym o podpowiedz jak się za to zabrać, ctg?
Marian dostaje co miesiąc stypendium w wysokości 800zł. Dorabia sobie udzielając korepetycje. Za lekcję z uczniem szkoły podstawowej dostaje 30zl a za lekcje z uczniem szkoły średniej 40zl. w ciągu miesiąca udaje mu się udzielić średnio 10 lekcji uczniom szkoły podstawowej i 20 uczniom szkoły średniej z odchylaniami standardowymi odpowiednio 1 i 2. współczynnik korelacji pomiędzy liczba lekcji udzielanych uczniom szkoły podstawowej i uczniom szkoły średniej wynosi 0.5. Jakie są średnie dochody miesieczne Mariana? Jakie jest odchylenie standardowe jego miesiecznych dochodów
odp.1900, 98,49
trzy oceny A B C
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
trzy oceny A B C
co do pierwszego, oznaczmy sobie wielkimi literami imiona, indeksami oceny
\(\displaystyle{ P(M_B) = 0.3\\
P(A_B) = 0.4\\
P\left((A_B \cap M_B) \cup (A_B \cap M_C) \cup (A_C \cap M_B)\right) = 0.1}\)
tyle wiemy z treści
zauważamy też, że:
\(\displaystyle{ P(M_A \cup M_B \cup M_C) = 1\\
P(M_A \cap M_B) = 0\\
P(M_A \cap M_C) = 0\\
P(M_B \cap M_C) = 0}\)
to samo dla Ani
mając to można już pewne wnioski wyciągać
\(\displaystyle{ P(M_B) = 0.3\\
P(A_B) = 0.4\\
P\left((A_B \cap M_B) \cup (A_B \cap M_C) \cup (A_C \cap M_B)\right) = 0.1}\)
tyle wiemy z treści
zauważamy też, że:
\(\displaystyle{ P(M_A \cup M_B \cup M_C) = 1\\
P(M_A \cap M_B) = 0\\
P(M_A \cap M_C) = 0\\
P(M_B \cap M_C) = 0}\)
to samo dla Ani
mając to można już pewne wnioski wyciągać
trzy oceny A B C
Dziękuje za szybka odpowiedź, ale patrze na Pana posta nawet go sobie wydrukawalem i nic mi nie przychodzi do głowy (jedynie może że zdarzenia są rozłączne?), mógłbym prosić o jeszcze jakąś podpowiedz?-- 17 sty 2015, o 16:27 --Przepraszam że spamuje ma ktoś jeszcze jakiś pomysł odnośnie zadania 1* jutro kolo a niestety widzę że nie ogarniam tematu