prawdopodobienstwo wylosowania 2 losow wygryw.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

prawdopodobienstwo wylosowania 2 losow wygryw.

Post autor: Lyzka »

W dwóch kopertach są Iosy. W pierwszej kopercie znajdują
się 4 losy puste i 6 wygrywających,a w drugiej 3 puste i 5
wygrywających. Jeżeli w rzucie kostką sześcienną otrzymamy co
najmniej 3 oczka, to wyciągamy 3 losy z pierwszej koperty. W
przeciwnym przypadku wyciągamy 3 losy z drugiej koperty.
Oblicz prawdopodohieństwo, że otrzymamy co najlnniej 2 losy
wygrywające.

Robie te zadanie za pomoca drzewka. Wychodzi mi tak:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{6} * \frac{6}{10} * \frac{5}{9} + \frac{1}{6}* \frac{3}{10} * \frac{2}{9} = \frac{13}{45}}\)
Wynik: \(\displaystyle{ \frac{7}{45}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prawdopodobienstwo wylosowania 2 losow wygryw.

Post autor: piasek101 »

Ale co najmniej trzy oczka już masz na 4 z sześciu.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

prawdopodobienstwo wylosowania 2 losow wygryw.

Post autor: Lyzka »

nie rozumiem
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prawdopodobienstwo wylosowania 2 losow wygryw.

Post autor: piasek101 »

,,co najmniej 3 oczka" to 3; 4; 5; 6 a więc z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\) (a nie 5 jak piszesz).
Dalej już nie sprawdzałem - bo to masz źle.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

prawdopodobienstwo wylosowania 2 losow wygryw.

Post autor: Lyzka »

ok dzieki
ODPOWIEDZ