Prawdopodobieństwo klasyczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pag15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 10 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: pag15 »

Z talii 52 kart losujemy 3 karty bez zwracania, oblicz prawdopodobieństwo otrzymania samych asów.



\(\displaystyle{ }\)Pominę żmudne obliczenia, wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{52}{663}}\) , może ktoś zerknąć czy prawidłowy jest ten wynik ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P(4 \ Asy)= \frac{ {4 \choose 3} }{ {52 \choose 3} }}\)
pag15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 10 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: pag15 »

A nie \(\displaystyle{ \frac{4 {52 \choose 3} }{ {52 \choose 3} }}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: piasek101 »

Nie, z tego masz > 1.
pag15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 10 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: pag15 »

Racja, pierw 3 asy z 4 a potem dzielę przez Omegę, dzięki
ODPOWIEDZ