wyznaczenie rozkladu - rozklad jednostajny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
duze_jablko2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 30 cze 2013, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 1 raz

wyznaczenie rozkladu - rozklad jednostajny

Post autor: duze_jablko2 »

niech zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na U([-1,2])
znaleźć rozkład zmiennej losowej Y=2X+1

czy ten rozkład jest poprawnie wyznaczony?

\(\displaystyle{ F _{y}(t)=\begin{cases} 0 &\text{dla } t <1\\ \frac{1}{3}( \frac{t-1}{2}-1) &\text{dla } t \in [-1,5]\\1&\text{dla } t >5 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ