Dystrybuanta zmiennej losowej.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
skokuboss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 sty 2015, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Dystrybuanta zmiennej losowej.

Post autor: skokuboss »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.

Dystrybuanta zmiennej losowej Y dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ F(y)= \begin{cases}
0\ dla\ y \le \-1\\
0.2\ dla \-1 < y \le 2\\
0.3\ dla\ 2 < y \le 3\\
0.9\ dla \3 < y \le 6\\
1 \ dla \ y > 6\\
\end{cases}}\)


a) Obliczyć \(\displaystyle{ P(2 \le Y <6)}\),\(\displaystyle{ P(Y <3)}\)
b) Wyznaczyć E(Y), D(Y)

Z góry dzięki!
miodzio1988

Dystrybuanta zmiennej losowej.

Post autor: miodzio1988 »

No to jakie są problemy? Najpierw rozkład wyznacz tej zmiennej losowej
ODPOWIEDZ