mam problem z takim zadaniem
gęstość prawdopodobieństwa zmiennej losowej X dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0 & dla\ x<0\\ e^{-x} & dla\ x \ge 0
\end{cases}}\)
wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\).
pierwszy przedział daje oczywiście \(\displaystyle{ 0}\), ale co z \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ?
całka daje\(\displaystyle{ \ln e^x}\) czyli \(\displaystyle{ x}\) i .. mam go liczyć w granicach od \(\displaystyle{ - \infty}\) do \(\displaystyle{ x}\) ?
wyznaczyć dystrybuantę mając gęstość prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 lis 2014, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 1 raz
wyznaczyć dystrybuantę mając gęstość prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 7 sty 2015, o 20:36 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeczytaj regulamin, punkt III 6.3. LaTeX masz stosować do wszystkich wyrażeń, a nie tworzyć własne wersje zapisu absurdalnego, nieczytelnego i nieprzyjaznego dla oka.
Powód: Przeczytaj regulamin, punkt III 6.3. LaTeX masz stosować do wszystkich wyrażeń, a nie tworzyć własne wersje zapisu absurdalnego, nieczytelnego i nieprzyjaznego dla oka.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 lis 2014, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 1 raz
wyznaczyć dystrybuantę mając gęstość prawdopodobieństwa
okay, więc \(\displaystyle{ F}\) dla \(\displaystyle{ X}\) o gęstości \(\displaystyle{ f}\) to
\(\displaystyle{ F(X)= \int_{- \infty }^{x} f(t)dt}\)
a więc
\(\displaystyle{ F(X)= \int_{- \infty }^{0} f(t)dt + \int_{0}^{x} f(t)dt}\) , gdzie \(\displaystyle{ t= e^{-x}}\)
\(\displaystyle{ = 0 + \int_{0}^{x} e^{-x}dx}\)
gdzie robię błąd ?
\(\displaystyle{ F(X)= \int_{- \infty }^{x} f(t)dt}\)
a więc
\(\displaystyle{ F(X)= \int_{- \infty }^{0} f(t)dt + \int_{0}^{x} f(t)dt}\) , gdzie \(\displaystyle{ t= e^{-x}}\)
\(\displaystyle{ = 0 + \int_{0}^{x} e^{-x}dx}\)
gdzie robię błąd ?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2015, o 20:37 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd jest w zapisie, taki sam jak opisałem w poprzednim poście.
Powód: Błąd jest w zapisie, taki sam jak opisałem w poprzednim poście.