Cześć !
Proste zadanie, a jakoś nie mogę tego poprawnie rozwiązać.
Dana jest funkcja
\(\displaystyle{ f(x)= ae^{-\left| x\right| }}\)
Pytanie jest takie: dla jakiego \(\displaystyle{ a}\) funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest gętością pewnej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\).
Wiem, ze przecałkować domniemaną funkcję gęstości, przyrównać do jedynki i wyliczyć \(\displaystyle{ a}\). Problem z tym, że nie wiem w jakich granicach dokonać całkowania. Całkować po \(\displaystyle{ \RR}\) ?
Z góry dzięki!
Dla jakiej stałej funkcja jest gęstością
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Dla jakiej stałej funkcja jest gęstością
Dla takiej by
\(\displaystyle{ \int\limits_{\mathbb{R}} f(x)\,{\rm d}x = 1.}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_{\mathbb{R}} f(x)\,{\rm d}x = 1.}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Dla jakiej stałej funkcja jest gęstością
\(\displaystyle{ \int\limits_{\mathbb{R}} ae^{\left| x\right| }\,{\rm d}x = 1 \\ \int_{- \infty}^{0} ae^{-x} \dd{x} + \int_{- \infty}^{0}ae^{x} \dd{x}}\)
I z tego mam, ze \(\displaystyle{ a=1/2}\).
Dzięki : )
I z tego mam, ze \(\displaystyle{ a=1/2}\).
Dzięki : )