Witam ,
Proszę o pomoc w zadaniu :
\(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładach : \(\displaystyle{ X\sim N (-1,3),
Y\sim N(-2,4)}\).
\(\displaystyle{ P((X-0,5Y) ^{2} < 13 ) =}\)
\(\displaystyle{ D^{2} (X+Y) -D^{2}(Y-X) =}\)
\(\displaystyle{ 2X - 3Y}\) ma rozkład = ?
Z góry dziękuję za pomoc .
niezależne zmienne losowe : X i Y
niezależne zmienne losowe : X i Y
Ostatnio zmieniony 5 sty 2015, o 19:45 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] najlepiej umieszczać jedynie wyrażenia matematyczne.
Powód: Między tagami
niezależne zmienne losowe : X i Y
No to trzecie banalne, wlasnosci z wiki
W drugim wyznacz wprost te rozkłady
w piewrszym rozpisz kwadrat
W drugim wyznacz wprost te rozkłady
w piewrszym rozpisz kwadrat
niezależne zmienne losowe : X i Y
Ok , rozpisałem to pierwsze na :
\(\displaystyle{ x^{2} -xy + 0,25y^{2} < 13}\)
teraz jestem w martwym punkcie .
\(\displaystyle{ x^{2} -xy + 0,25y^{2} < 13}\)
teraz jestem w martwym punkcie .
niezależne zmienne losowe : X i Y
To może inaczej. Wyznacz rozkład tego co masz w nawiasie, pózniej z kwadratem powinienes wiedziec co zrobic