Waga elementów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aga899
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 gru 2014, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Waga elementów

Post autor: aga899 »

Waga elementów A produkowanych w pewnym przedsiębiorstwie ma rozkład N(120, 10). Wylosowano 100 elementów spośród wszystkich wyprodukowanych w tym dniu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że średnia waga elementów w wylosowanej 100 elementowej próbie znajduje się pomiędzy 118,5 g i 122,5 g. Jakie jest prawdopodobieństwo, że łączna wag elementów będzie większa niż 12,3 kg?

\(\displaystyle{ N:(120;10)

P: \left( 118,5 \le x \le 0,25)\right


P:\left( \frac{118,5-120}{10} \le Z \le \frac{122,5-120}{10} \right)


P\left( 0,15 \le Z \le 0,25\right)}\)


czyli po umieszczeniu na wykresie i z odczytaniu z tablicy rozkładu normalnego

\(\displaystyle{ 0,5987-0,4404 = 0,1583}\) ? -> prawdopodobieństwo, że średnia waga elementów będzie znajdowała się pomiędzy 118,5 a 122,5
W ten sposób pierwszy punkt? Coś mi tu śmierdzi z tą liczbą 100 elementów, tylko nawet nie wiem gdzie te 100 zaznaczyć....
Co do drugiego pytania nie mam pomysłu.
Czy może ktoś pomóc?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2014, o 18:22 przez aga899, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Waga elementów

Post autor: miodzio1988 »

Zapis jest zupełnie do bani, więc nie ma co sprawdzać. Zmień co trzeba i będziemy sprawdzać wyniki
ODPOWIEDZ