Dzień dobry.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania.
1. W pewnej loterii wygrana W wynosi 1, 2 i 10 zł z prawdopodobieństwem p1=0.4, p2=0.2 i p10=0.1. W pozostałych wypadkach los jest pusty. Podac symulowane wartości wygranych dla 36 losów oraz częstośc wygrania 1zł. Stosując centralne twierdzenie graniczne obliczyc prawdopodobieństwo, że łączna wygrana 36 losów będzie w granicach 25 do 40 zł. Jaka jest łączna wygrana dla wygenerowanej próby?
Z góry dziękuję
prawdopodobieństwo z centralnego twierdzenia granicznego
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
prawdopodobieństwo z centralnego twierdzenia granicznego
\(\displaystyle{ X_{i}}\) wartość wygranej w i-tym losie, \(\displaystyle{ \EE X= 1p_{1}+2p_{2}+10p{10}}\)
\(\displaystyle{ \EE X^{2}=1p_{1}+4p_{2}+100p_{10}}\)
\(\displaystyle{ Var X=\EE X^{2}-(\EE X)^{2}}\) no i wynik z 36 losów to \(\displaystyle{ \sum_{1}^{36}X_{i}}\) ctg mówi że to będzie mniej więcej że \(\displaystyle{ \frac{\sum_{1}^{36}X_{i}-36 \EE X }{\sqrt{nVarX}}\sim N(0,1)}\) dalej podstawiasz za sumę to co Cię interesuje i patrzysz w tablice rozkładu normalnego
\(\displaystyle{ \EE X^{2}=1p_{1}+4p_{2}+100p_{10}}\)
\(\displaystyle{ Var X=\EE X^{2}-(\EE X)^{2}}\) no i wynik z 36 losów to \(\displaystyle{ \sum_{1}^{36}X_{i}}\) ctg mówi że to będzie mniej więcej że \(\displaystyle{ \frac{\sum_{1}^{36}X_{i}-36 \EE X }{\sqrt{nVarX}}\sim N(0,1)}\) dalej podstawiasz za sumę to co Cię interesuje i patrzysz w tablice rozkładu normalnego