Kostka, prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bolt9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 gru 2013, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: bolt9 »

Rzucamy sześć razy symetryczną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że najwięk-
szą wyrzuconą liczbą oczek jest 4, a najmniejszą 1?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ Pr(A)=\frac{V_{6}^{4}\cdot 6^2}{6^{6}}= \frac{6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 6^{2}}{6^6}= 0,(3).}\)
TeoO_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 lis 2014, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ???
Podziękował: 1 raz

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: TeoO_ »

@janusz47 dlaczego tak?

Moim zdaniem:

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{6\cdot5\cdot4^4}{6^6}}\)

Jedną 4-kę ustawiamy na dowolnym miejscu, jedną 1-kę możemy ustawić na pozostałych 5 miejscach i zostaja 4 miejsca na których ustawiamy mozliwe wyniki czyli \(\displaystyle{ 1,2,3,4}\).
bolt9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 gru 2013, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: bolt9 »

Odpowiedzi:
a) \(\displaystyle{ \frac{2702}{46656}}\)

b) \(\displaystyle{ \frac{2700}{46656}}\)

c) \(\displaystyle{ \frac{2701}{46656}}\)

d) \(\displaystyle{ \frac{2703}{46656}}\)
TeoO_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 lis 2014, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ???
Podziękował: 1 raz

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: TeoO_ »

Do czego to odpowiedzi?
bolt9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 gru 2013, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: bolt9 »

Do przytoczonego przeze mnie zadania.
TeoO_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 lis 2014, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ???
Podziękował: 1 raz

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: TeoO_ »

Nie widze w zadaniu 4 podpunktów.
bolt9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 gru 2013, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: bolt9 »

Przepraszam za niesprecyzowanie. Jedna z tych odpowiedzi jest prawidłowa.-- 16 gru 2014, o 20:50 --Jest ktoś w stanie wskazać poprawną odpowiedź?
bolt9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 gru 2013, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Kostka, prawdopodobieństwo

Post autor: bolt9 »

Odświeżam, bo nikt do tej pory nie rozwiązał, a sam też nie mam pojęcia jak rozwiązać.
ODPOWIEDZ