Moc omegi przy rzutach monetami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 gru 2014, o 00:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Moc omegi przy rzutach monetami

Post autor: matip »

Rozwiązuję zadanie które zakłada rzut 5 monetami. Są tam 3 pięciozłotówki i 2 dwuzłotówki.
Wyliczyłem moc omegi na \(\displaystyle{ 2^{5}}\)=32 , ale w rozwiązaniu moc omegi wynosi 12. Dlaczego?
Nie jest to żadne oficjalne rozwiązanie i może jest to po prostu błąd?
A może ma to związek z tym, że monety są dwóch różnych rodzajów? Wtedy licząc \(\displaystyle{ 2^{3}}\)+\(\displaystyle{ 2^{2}}\)=12 wszystko się zgadza. Tak się to powinno liczyć?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Moc omegi przy rzutach monetami

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ 3}\) pięciozłotówki:
\(\displaystyle{ 0}\) reszek
\(\displaystyle{ 1}\) reszka
\(\displaystyle{ 2}\) reszki
\(\displaystyle{ 3}\) reszki
Czyli \(\displaystyle{ 4}\) możliwości

\(\displaystyle{ 2}\) dwuzłotówki:
\(\displaystyle{ 0}\) reszek
\(\displaystyle{ 1}\) reszka
\(\displaystyle{ 2}\) reszki
Czyli \(\displaystyle{ 3}\) możliwości

\(\displaystyle{ 4 \cdot 3=12}\)
matip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 gru 2014, o 00:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Moc omegi przy rzutach monetami

Post autor: matip »

Ok, ale dlaczego to jest poprawnie
Wypisałem sobie wszystkie możliwe kombinacje i wyszło mi ich 32
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Moc omegi przy rzutach monetami

Post autor: kropka+ »

Monety pięciozłotowe są nierozróżnialne i monety dwuzłotowe też nierozróżnialne.
matip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 gru 2014, o 00:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Moc omegi przy rzutach monetami

Post autor: matip »

Ok wielkie dzięki

Jesli pytanie do zadania było jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby orzełków to odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\), prawda?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Moc omegi przy rzutach monetami

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ 0}\) też jest liczbą parzystą.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Moc omegi przy rzutach monetami

Post autor: a4karo »

Jesli pytanie do zadania było jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby orzełków to
... to monety są nierozróżnialne i możliwych wyników masz \(\displaystyle{ 2^5}\).

Wniosek: zbiór zdarzeń elementarnych należy opisać dopiero wtedy, gdy zna się treść zadania.
A odpowiedź w tym przypadku to 1/2, bo każdej sekwencji z parzysta ilością orłów odpowiada jedna (równie prawdopodobne) sekwencja z nieparzysta ilością orłów (pomyśl jaka).
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Moc omegi przy rzutach monetami

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ \frac{6}{12}= \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ