Cześć!
Zadanie:
Niech \(\displaystyle{ \Omega= \left[ 0,1 \right]}\), \(\displaystyle{ P}\)- miara Lebesgue'a na \(\displaystyle{ \left[ 0,1 \right]}\). Wyznacz \(\displaystyle{ E \left( f|F \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ f \left( x \right) =-x}\), a \(\displaystyle{ F}\) jest sigma algebrą generowaną przez zbiory \(\displaystyle{ \left[ 0, 1/2 \right) , \left[ 1/3,1 \right]}\).
Zadania tego typu umiem zrobić, o ile \(\displaystyle{ \Omega}\) to suma rozłącznych przedziałów- rozbicie. Tutaj moje przedziały nie są rozłączne. Czy zatem sigma algebra generowana przez \(\displaystyle{ \left[ 0, 1/2 \right) , \left[ 1/3,1 \right]}\) to będzie to samo co sigma algebra generowana przez \(\displaystyle{ \left[ 0, 1/3 \right] , \left( 1/3, 1/2 \right) , \left[ 1/2,1 \right]}\) ?
Z góry dziękuję za pomoc.
wartość oczekiwana względem sigma ciała
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
wartość oczekiwana względem sigma ciała
Zdecydowanie w \(\displaystyle{ \sigma}\)-algebrze generowanej przez dwa zbiory masz ich część wspólną, skąd
\(\displaystyle{ \sigma( [0,\tfrac{1}{2}), [\tfrac{1}{3}, 1]) = \sigma( [0,\tfrac{1}{3}], (\tfrac{1}{3}, \tfrac{1}{2}), [\tfrac{1}{2}, 1]).}\)
\(\displaystyle{ \sigma( [0,\tfrac{1}{2}), [\tfrac{1}{3}, 1]) = \sigma( [0,\tfrac{1}{3}], (\tfrac{1}{3}, \tfrac{1}{2}), [\tfrac{1}{2}, 1]).}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
wartość oczekiwana względem sigma ciała
Spektralny, no fakt ! Ale wtopa! : )
Zatem
\(\displaystyle{ E \left( f|F \right) = E \left( f| \left[ 0, 1/3 \right] \right) \chi_{ \left[ 0, 1/3 \right] } + E \left( f| \left( 1/3, 1/2 \right) \chi_{ \left( 1/3,1/2 \right) } + E \left( f| \left[ 1/2,1 \right] \right) \chi_{ \left[ 1/2, 1 \right] }}\)
Zatem
\(\displaystyle{ E \left( f|F \right) = E \left( f| \left[ 0, 1/3 \right] \right) \chi_{ \left[ 0, 1/3 \right] } + E \left( f| \left( 1/3, 1/2 \right) \chi_{ \left( 1/3,1/2 \right) } + E \left( f| \left[ 1/2,1 \right] \right) \chi_{ \left[ 1/2, 1 \right] }}\)