Cześć !
Zmienne \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależnymi zmiennymi o rozkłądzie \(\displaystyle{ \mathcal{U} \left( 0,1 \right)}\). Znajdź rozkład \(\displaystyle{ Z=X-Y}\).
Liczę więc:
\(\displaystyle{ P\left( X-Y<t \right) = P \left( X< Y+t \right) = \iint_{\left\{ \left( x,y \right) , \ x<y+t\right\} } f_{ \left( X,Y \right) }\mathrm{d} \left( x,y \right) = \\ = \iint_{\left\{ \left( x,y \right) , \ x<y+t\right\} } \chi_{ \left( 0,1 \right) } \left( x \right) \chi_{ \left( 0,1 \right) } \left( y \right) \mathrm{d} \left( x,y \right)}\)
I jak zwykle problem z granicami całek. Rysuję sobie układ współrzędnych. Zaznaczam kwadrat \(\displaystyle{ \left[ 0,1 \right] \times \left[ 0,1 \right]}\). I teraz patrze na mój zbiór \(\displaystyle{ A=\left\{ \left( x,y \right) , \ x<y+t\right\}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \iint_{\left\{ \left( x,y \right) , \ x<y+t\right\} } \chi_{ \left( 0,1 \right) } \left( x \right) \chi_{ \left( 0,1 \right) } \left( y \right) \mathrm{d} \left( x,y \right) = \begin{cases} 0 , & t \leq 1 \\ ? , & t \in \left( -1,1 \right) \\ 1 , & t \geq 1 \end{cases}}\)
Nie wiem jak sobie poradzić z tym gdy \(\displaystyle{ t \in \left( -1,1 \right)}\).
Proszę o pomoc.
obliczyć rozkład zmiennej losowej
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
obliczyć rozkład zmiennej losowej
Rozpatrz osobno \(\displaystyle{ t > 0}\) i \(\displaystyle{ t < 0}\); narysuj ten obszar, to jest kwadrat obcięty przez pewną prostą.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
obliczyć rozkład zmiennej losowej
bartek118, ok ! coś naskrobałem ale nie mam zielonego pojęcia czy dobrze to zrobiłem : )
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 , & t \leq 1 \\ \int_0^{t+1}\int_{x-t}^1 \mathrm{d}y\mathrm{d}x , & t \in \left( -1,0 \right) \\ \int_0^t \int_0^1 \mathrm{d}y\mathrm{d}x + \int_t^1 \int_{x-t}^1 \mathrm{d}y\mathrm{d}x , & t \in (0,1) \\ 1 , & t \geq 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 , & t \leq 1 \\ \int_0^{t+1}\int_{x-t}^1 \mathrm{d}y\mathrm{d}x , & t \in \left( -1,0 \right) \\ \int_0^t \int_0^1 \mathrm{d}y\mathrm{d}x + \int_t^1 \int_{x-t}^1 \mathrm{d}y\mathrm{d}x , & t \in (0,1) \\ 1 , & t \geq 1 \end{cases}}\)
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
obliczyć rozkład zmiennej losowej
Po co tak komplikować. Po pierwsze rzecz się dzieje w kwadracie jednostkowym \(\displaystyle{ [0,1]\times [0,1]}\). Po drugie, nierówność \(\displaystyle{ x<y+t}\) określa pewną półpłaszczyznę, która po przeciecięciu z kwadratem da Ci trójkąt. Pole trójkąta do policzenia jest bardzo łatwe.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy