czy funkcja jest gęstością wektora

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

czy funkcja jest gęstością wektora

Post autor: leszczu450 »

Cześć !

Dana jest funkcja:

\(\displaystyle{ f_{(X,Y)}(x,y)= \begin{cases} \frac{1}{8}\left( x^2-y^2\right)e^{-x} , & \left| y\right|\leq x \\ 0 , & \mbox{w przeciwym wypadku} \end{cases}}\)

Pokazać, że tak określona funkcja jest gęstością wektora \(\displaystyle{ (X,Y)}\)

Czy w takim razie mam sprawdzić, czy dana funkcja całkuje się do jedności po odpowiednich przedziałach ? Jeśli tak, to jaki zakres ma \(\displaystyle{ x}\) ? Bo wiadomo, że \(\displaystyle{ -x \leq y \leq x}\).

Z góry dziękuję.-- 5 gru 2014, o 23:05 --\(\displaystyle{ x in [0, + infty)}\) i rzeczywiścię całkuje się wszystko do \(\displaystyle{ 1}\) : )
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

czy funkcja jest gęstością wektora

Post autor: bartek118 »

Aby coś było gęstością należy jeszcze sprawdzić, że jest nieujemne prawie wszędzie.
ODPOWIEDZ