prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Cześć !
Męczę się z takim zadaniem:
\(\displaystyle{ X \sim G \left( \frac{1}{2} \right)}\). Znajdź rozkład, wartość oczekiwaną i wariancję zmiannej \(\displaystyle{ Y= \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right)}\).
Wiem, że \(\displaystyle{ P \left( X=k \right) = \left( \frac{1}{2} \right) ^{k}}\) dla \(\displaystyle{ k \in \left\{ 1,2, \ldots \right\}}\)
Szukam zatem rozkładu \(\displaystyle{ Y}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=k \right) = P \left( \sin\left( \frac{\pi}{2}X \right) =k \right)}\)
Jak ruszyć dalej?
Z góry dziękuję za pomoc.
Męczę się z takim zadaniem:
\(\displaystyle{ X \sim G \left( \frac{1}{2} \right)}\). Znajdź rozkład, wartość oczekiwaną i wariancję zmiannej \(\displaystyle{ Y= \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right)}\).
Wiem, że \(\displaystyle{ P \left( X=k \right) = \left( \frac{1}{2} \right) ^{k}}\) dla \(\displaystyle{ k \in \left\{ 1,2, \ldots \right\}}\)
Szukam zatem rozkładu \(\displaystyle{ Y}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=k \right) = P \left( \sin\left( \frac{\pi}{2}X \right) =k \right)}\)
Jak ruszyć dalej?
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Czy aby na pewno?\(\displaystyle{ P \left( Y=k \right) = P \left( \sin\left( \frac{\pi}{2}X \right) =k \right)}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Adifek, racja! Powtarza się potem co \(\displaystyle{ 2 \pi}\) wszystko. Ale jak to zapiać formalnie?
\(\displaystyle{ P \left( Y=k \right) = P \left( \sin\left( \frac{\pi}{2}X \right) =k + 2l\pi\right)}\) ?
\(\displaystyle{ P \left( Y=k \right) = P \left( \sin\left( \frac{\pi}{2}X \right) =k + 2l\pi\right)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Przecież sinus jest ograniczony... \(\displaystyle{ Y}\) przyjmuje tylko wartości ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ -1,0,1\right\}}\).leszczu450 pisze:Adifek, racja! Powtarza się potem co \(\displaystyle{ 2 \pi}\) wszystko. Ale jak to zapiać formalnie?
\(\displaystyle{ P \left( Y=k \right) = P \left( \sin\left( \frac{\pi}{2}X \right) =k + 2l\pi\right)}\) ?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Adifek, hmmm więc wydaje mi się , że dla \(\displaystyle{ k \geq 2}\) mamy \(\displaystyle{ P \left( Y=k \right) =0}\), zaś dla \(\displaystyle{ k=1}\) mamy:
\(\displaystyle{ P \left( Y=1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =1 \right) =P \left( X=1+4l \right)}\) dla \(\displaystyle{ l=0,1 , \ldots}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =1 \right) =P \left( X=1+4l \right)}\) dla \(\displaystyle{ l=0,1 , \ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
\(\displaystyle{ P(Y=1)}\) dobrze.
Niemniej wydaje mi się, że nadal nie chwytasz, że \(\displaystyle{ X}\) jest pod sinusem i gdyby tam nie było akurat \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), to \(\displaystyle{ Y}\) nie przyjmowałby wartości całkowitych.
Niemniej wydaje mi się, że nadal nie chwytasz, że \(\displaystyle{ X}\) jest pod sinusem i gdyby tam nie było akurat \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), to \(\displaystyle{ Y}\) nie przyjmowałby wartości całkowitych.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Adifek, no to zaraz rozważymy takie lekko zmienione zadanie : ) Ale póki co skończmy to dobrze? : )
Więc tak jak pisałem, dla \(\displaystyle{ k \geq 2}\) prawdopodobieństwo jest zawsze zerowe.
Dla \(\displaystyle{ k=1}\) mamy
\(\displaystyle{ P \left( Y=1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =1 \right) =P \left( X=1+4l \right)= \left( \frac{1}{2} \right) ^{1+4l}}\)
Czy to już wszystko odnośnie wyznaczenia rozkładu ?
Więc tak jak pisałem, dla \(\displaystyle{ k \geq 2}\) prawdopodobieństwo jest zawsze zerowe.
Dla \(\displaystyle{ k=1}\) mamy
\(\displaystyle{ P \left( Y=1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =1 \right) =P \left( X=1+4l \right)= \left( \frac{1}{2} \right) ^{1+4l}}\)
Czy to już wszystko odnośnie wyznaczenia rozkładu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
A co z \(\displaystyle{ P(Y=0)}\) oraz \(\displaystyle{ P(Y=-1)}\)?
Ostatnio zmieniony 4 gru 2014, o 15:33 przez Adifek, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Adifek, a fakt ! Zapomniałem o tym.
\(\displaystyle{ P \left( Y=1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =1 \right) =P \left( X=1+4l \right)= \left( \frac{1}{2} \right) ^{1+4l}}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=0 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =0 \right) = P \left( X=l \right) = \left( \frac{1}{2} \right) ^{l}}\) dla \(\displaystyle{ l=0,1,2, \ldots}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=-1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =-1 \right) =P \left( X=4l-1 \right) = \left( \frac{1}{2} \right) ^{4l-1}}\) dla \(\displaystyle{ l=1,2, \ldots}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =1 \right) =P \left( X=1+4l \right)= \left( \frac{1}{2} \right) ^{1+4l}}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=0 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =0 \right) = P \left( X=l \right) = \left( \frac{1}{2} \right) ^{l}}\) dla \(\displaystyle{ l=0,1,2, \ldots}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=-1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =-1 \right) =P \left( X=4l-1 \right) = \left( \frac{1}{2} \right) ^{4l-1}}\) dla \(\displaystyle{ l=1,2, \ldots}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Adifek, no właśnie chciałbym to po tych \(\displaystyle{ l}\) posumować .
\(\displaystyle{ P \left( Y=0 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =0 \right) = P \left( X=l \right) = \sum_{l=0}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{l}= 2}\)
I wychodzi głupota.
\(\displaystyle{ P \left( Y=0 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =0 \right) = P \left( X=l \right) = \sum_{l=0}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{l}= 2}\)
I wychodzi głupota.
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Ech, chce wierzyć, że masz zły dzień
\(\displaystyle{ P\left( Y=0 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =0 \right) = P \left( X=2l, l=1,2,3,... \right) = \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{2l}= \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{4} \right)^{l} = \frac{1}{1- \frac{1}{4} }-1 = \frac{1}{3}}\)
itd.
\(\displaystyle{ P\left( Y=0 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =0 \right) = P \left( X=2l, l=1,2,3,... \right) = \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{2l}= \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{4} \right)^{l} = \frac{1}{1- \frac{1}{4} }-1 = \frac{1}{3}}\)
itd.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo i rozkład geometryczny
Adifek, ale wtopa... : ) to rzeczywiście zły dzień ... Analogicznie postępuje w pozostałych dwóch przypadkach... Moje wyniki to:
\(\displaystyle{ P\left( Y=0 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =0 \right) = P \left( X=2l, l=1,2,3,... \right) = \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{2l}= \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{4} \right)^{l} = \frac{1}{1- \frac{1}{4} }-1 = \frac{1}{3}= \frac{5}{15}}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =1 \right) =P \left( X=1+4l \right)= \sum_{l=0}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{1+4l}= \frac{8}{15}}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=-1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =-1 \right) =P \left( X=4l-1 \right)= \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{4l-1}= \frac{2}{15}}\)
Jest dobrze, bo wszystkie p-stwa sumują się do jedności : )
Teraz wartośc oczekiwana \(\displaystyle{ Y}\).
\(\displaystyle{ EY= 0 \cdot \frac{1}{3} + 1 \cdot \frac{8}{15} + \left( -1\right) \cdot \frac{2}{15}= \frac{6}{15}= \frac{2}{5}}\)
Jest ok? : )-- 4 gru 2014, o 21:05 --Teraz wariancja:
\(\displaystyle{ Var Y= EY^2 - (EY)^2}\)
Potrzebuję zatem \(\displaystyle{ EY^2}\)
\(\displaystyle{ EY^2= 0^2 \cdot \frac{1}{3} + 1^2 \cdot \frac{8}{15} + \left( -1\right)^2 \cdot \frac{2}{15}= \frac{8}{15}+ \frac{2}{15}= \frac{10}{15}= \frac{2}{3}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ Var Y = \frac{2}{3} - \left( \frac{2}{5} \right) ^{2}= \frac{2}{3}- \frac{4}{25}= \frac{38}{75}}\)
\(\displaystyle{ P\left( Y=0 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =0 \right) = P \left( X=2l, l=1,2,3,... \right) = \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{2l}= \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{4} \right)^{l} = \frac{1}{1- \frac{1}{4} }-1 = \frac{1}{3}= \frac{5}{15}}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =1 \right) =P \left( X=1+4l \right)= \sum_{l=0}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{1+4l}= \frac{8}{15}}\)
\(\displaystyle{ P \left( Y=-1 \right) =P \left( \sin \left( \frac{\pi}{2}X \right) =-1 \right) =P \left( X=4l-1 \right)= \sum_{l=1}^{\infty} \left( \frac{1}{2} \right) ^{4l-1}= \frac{2}{15}}\)
Jest dobrze, bo wszystkie p-stwa sumują się do jedności : )
Teraz wartośc oczekiwana \(\displaystyle{ Y}\).
\(\displaystyle{ EY= 0 \cdot \frac{1}{3} + 1 \cdot \frac{8}{15} + \left( -1\right) \cdot \frac{2}{15}= \frac{6}{15}= \frac{2}{5}}\)
Jest ok? : )-- 4 gru 2014, o 21:05 --Teraz wariancja:
\(\displaystyle{ Var Y= EY^2 - (EY)^2}\)
Potrzebuję zatem \(\displaystyle{ EY^2}\)
\(\displaystyle{ EY^2= 0^2 \cdot \frac{1}{3} + 1^2 \cdot \frac{8}{15} + \left( -1\right)^2 \cdot \frac{2}{15}= \frac{8}{15}+ \frac{2}{15}= \frac{10}{15}= \frac{2}{3}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ Var Y = \frac{2}{3} - \left( \frac{2}{5} \right) ^{2}= \frac{2}{3}- \frac{4}{25}= \frac{38}{75}}\)