Trzy zadania z Rachunku prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 gru 2014, o 00:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy zadania z Rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: matip »

Witam,
Jestem tutaj nowy i bardzo proszę o szybką pomoc. Do jutra muszę rozwiązać te 3 zadania a nie mam pojęcia jak to zrobić, mam nadzieję, że pomożecie

1. Mamy zbiór 8 bitów(4 zapalone, 4 zgaszone). Zdarzenie elementarne polega na próbie zapalenia każdego z bitów z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ; bit zerowy zostaje zapalony w "1", bit "1" nie zmienia swojego stanu. Niech zdarzenie A opisuje wszystkie zdarzenia elementarne, które zapalą dodatkowo 2 bity. Oblicz P(A).

2. Losowo wygenerowano 2 liczby x i y równomiernie rozmieszczone w przedziale (0;1). Znajdź prawdopodobieństwo tego, że suma tych liczb nie jest większa od 1, a iloczyn xy nie jest mniejszy od 0,09.

3. Obok stacji benzynowej przejeżdżają samochody ciężarowe i osobowe w stosunku liczbowym 3:2.
Prawdopodobieństwo, że na danej stacji będzie chciał zatankować kierowca ciężarówki wynosi 0,01, a kierowca osobówki 0,02. Do stacji podjeżdza samochód, jakie jest prawdopodobieństwo, że to ciężarówka?
miodzio1988

Trzy zadania z Rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

W porę się obudziłeś

Jakie są konkretnie problemy? To, że masz to na jutro mieć to Twoja sprawa, więc nie jest to żaden argument
matip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 gru 2014, o 00:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy zadania z Rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: matip »

Problemy są takie, że nie wiem w ogóle jak się za takie zadania zabrać

Fajnie by było jakby ktoś to wytłumaczył w ciąghu 3h, ale wiem że to już raczej mało prawdopodobne
Mimo wszystko dalej proszę o pomoc, bo nawet jak poznam odpowiedzi po terminie to ta wiedza przyda mi się na przyszłość-- 4 gru 2014, o 12:20 --Co do zadania pierwszego to rozwiązałem to w taki sposób:
Brałem pod uwagę tylko nie zapalone bity, każdy może zostać zapalony albo nie co daje \(\displaystyle{ 2^{4}}\)=16 możliwości. Wypisałem możliwości wystąpienia zdarzenia A:
1100
1010
1001
0110
0101
0011
6 możliwości, czyli P(A)=\(\displaystyle{ \frac{6}{16}}\)=\(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\)

Dobrze to jest?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Trzy zadania z Rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: Medea 2 »

Zapalić dwa zgaszone możesz na \(\displaystyle{ 4}\) nad \(\displaystyle{ 2}\) sposobów, omega jest szesnastoelementowa. Dla mnie ok.

Drugiego nie umiem, a w trzecim chyba drzewko.
ODPOWIEDZ