Cześć!
\(\displaystyle{ X}\) ma rozkład wykładniczy z paramterem \(\displaystyle{ \lambda}\). Obliczyć dystrybuantę zmiennej \(\displaystyle{ Y=3X+5}\).
Umiem napisać tyle:
\(\displaystyle{ P \left( Y<t \right) =P \left( 3X+5<t \right)}\)
Nie wiem co mam dalej zrobić. Kusi mnie żeby napisać tak:
\(\displaystyle{ P \left( Y<t \right) =P \left( 3X+5<t \right) =P \left( X< \frac{t-5}{3} \right) = 1- e^{- \lambda \frac{t-5}{3} }}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
EDIT
obliczyć dystrybuantę
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
obliczyć dystrybuantę
Spektralny, chyba w tym samy czasie ja edytowałem i Ty odpwoiedziałeś. Moje rozwiązanie jest w takim razie poprawne ?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy